Vučić na godišnjem obraćanju: Ovo je moj posljednji mandat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu izjavio da neće mijenjati Ustav Srbije kako bi mogao da bude predsjednik više od dva mandata, te da u prvoj polovini sljedeće godine neće više biti ni predsjednik političke stranke.

Ovo je moj posljednji mandat, neću da mijenjam Ustav, ništa od toga… U prvoj polovini sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke partije”, rekao je Vučić na godišnjem obraćanju javnosti u Beogradu.

On je ocijenio kako građani Srbije mogu biti zadovoljni prethodnom godinom, jer je sačuvana finansijska stabilnost, te da je ekonomija imala rast između 2,3 i 2,5 posto, a tečaj dinara je “čvrst kao stjena”, prenose mediji u regiji.

Naveo je da Srbija ima najnižu do sada stopu nezaposlenosti od 8,9 posto i da je privukla 66 posto ukupnih stranih investicija na zapadnom Balkanu, a da je bruto domaći proizvod (BDP) prošle godine bio 60,3 milijardi eura.

Ocijenio je, takođe, da zvanični Beograd po pitanju Kosova očekuju teški izazovi, te istakao da je devet država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je izrazio zabrinutost da će 2023. godina biti teža od 2022. u Evropi i svijetu, a da će se to odraziti i na Srbiju.

Govoreći o cijeni struje, kazao je da će biti „druga najniža u Evropi“.

Vučić je naveo da na današnji dan Srbija ima 580 miliona kubnih metara gasa, i da će kad se završi zima ostati pun Banatski Dvor, a dodatne količine gasa ostaće i u skladištu u Mađarskoj, te da će Srbija produžiti ugovor s Mađarskom o skladištenju gasa.

Najavio je da će se državni organi boriti da održe nizak postotak nezaposlenosti, za koju je rekao da je rekordno niska.

Po njegovim riječima, Vojska Srbije povećaće broj pripadnika specijalnih jedinica s 1.600 na 5.000 i da će osnovne plate biti 2.000 eura, a s prekovremenim radom i bonusima ići i do 3.000 eura.

Kazao je i da za Srbiju nisu problem migracije, i da su one manje nego u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, BiH…

(Fena)