Plenković najavio kadrovske promjene, dao rok do petka za vraćanje cijena

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković kazao je u ponedeljak da je od stranačkih kolega dobio bjanko podršku da u sljedećim danima provede kadrovske promjene u sektoru vezanom za obnovu, a privrednim subjektima dao je rok do petka da vrate cijene na nivo prije uvođenja eura.

“Obnova ostaje najvažniji prioritet u ovoj godini u političkom smislu, ubrzanje tog procesa. U tom pogledu, dobio sam bjanko podršku za određene kadrovske promjene u sljedećim danima i vezane su za tu temu. Nakon dodatnih konzultacija, obavijestićemo javnost i upoznati Sabor”, kazao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Na pitanje je li riječ o odlasku ministra obnove i građenja Ivana Paladine, odgovorio je da će o svemu na vrijeme obavijestiti idućih dana, javila je Hina.

Takođe je ponovio da je dio privrednih subjekata iskoristio prelazak na euro i neopravdano podigao cijene, te je istakao da Vlada RH ima alata i neće ih oklijevati iskoristiti, i to već ovaj petak – od vraćanja cijena na neki raniji period do ukidanja subvencija i dizanja poreza.

“Nećemo dopustiti da strateško dostignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava. Još jednom pozivam privrednike da vrate cijene na nivo od prije uvođenja eura, za to imaju vremena do petka”, kazao je hrvatski premijer.

Ustvrdio je kako je dio privrednih subjekata iskoristio činjenicu da se mijenja hrvatska kuna s eurom i neopravdano podigao cijene pod okvirom zaokruživanja na puno više nego što bi bilo očekivano i normalno, za nekoliko centi.

“Nije isto ako je neko zaokruživanjem podigao cijene za 10, 20, 30, 40 ili 50 posto, nema tog inputa koji je toliko narastao od 31. decembra do 2. januara da bi neko toliko digao cijene”, kazao je i podsjetio na sve što je Vlada učinila tokom covid krize za privatni sektor, te građane i privredu tokom krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Izjavio je kako se dio aktera ponaša na prevarantski način.

“Time štete vlastitim građanima i privredi, ali i čine političku štetu Vladi i državi. Vlada ne ide s tim da unaprijed misli da je dio privrednih subjekata prevarantski. Mi nismo tako vaspitani. Vaspitani smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na uvođenje besplatnih obroka u školama, kazavši da je to važan politički signal Vlade, nakon besplatnih udžbenika i besplatnog prevoza.

“Nema više gladne djece u hrvatskim osnovnim školama”, poručio je hrvatski premijer.

(Fena)