BH novinari: Hitno istražiti napade na redakciju portala Hercegovina.info

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje pritiske i napade na redakciju portala Hercegovina.info i zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da hitno istraži najnoviji slučaj oštećenja imovine vlasnika tog portala.

Kako je objavio portal Hercegovina.info, na privatnom automobilu vlasnika portala Marija Ćosića jučer su zatekli sve četiri gume razrezane nožem. Slučaj je prijavljen policiji koja traga za počiniteljima. Iz redakcije ovog portala navode da su kraj 2022. i početak ove godine obilježeni nizom pokušaja pritisaka na redakciju, među kojima su i otvorene prijetnje u kojima se zahtijeva brisanje određenih tekstova.

Upravni odbor Udruženja BH novinari još jednom naglašava da napadi na novinare i novinarke, uključujući one koji se manifestuju kroz vandalske činove uništavanja njihove lične imovine, predstavljaju najveću prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu i unose strah i nesigurnost u cijelu novinarsku zajednicu. Novinari/ke i mediji u Bosni i Hercegovini izloženi su sve češćim i agresivnijim pritiscima u pokušajima da se ušutka istraživačko novinarstvo. Ti pritisci nerijetko dolaze i od političara, koji javnim targetiranjem pojedinih novinara i medija šalju poruku građanima kako su napadi na medijske profesionalce dozvoljeni, pa čak i poželjni.

“Takvoj praksi mora se konačno stati ukraj. Institucije na nivou cijele države moraju osigurati efikasniju zaštitu novinara i novinarki, između ostalog i kroz izmjene krivičnih zakona kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a politički lideri trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi svaku vrstu napada na novinare/ke i ugrožavanje slobode izražavanja”, navodi se. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno, istraživačko novinarstvo. Od nadležnih institucija HNK-a očekuju da navedenom slučaju daju prioritet, te što prije pronađu i sankcionišu počinitelje, u skladu sa zakonom.

“Pozivamo i sve druge novinare/ke i medije da prijave napade i pritiske, našoj Liniji za pomoć novinarima gdje mogu dobiti besplatan pravni savjet i podršku kao i zastupanje njihovog slučaja pred nadležnim institucijama”, saopštio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

(Fena)