Oblačno sa susnježicom i snijegom

Jutros je u u Bosni i Herceogovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u centalnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -8 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac -1, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 1, Bugojno, Livno, Prijedor i Tuzla 2, Drvar 3, Gradačac i Zenica 4, Široki Brijeg i Trebinje 6, Stolac 8, Mostar 9, Neum 10 stepeni.

Damas, prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima sa susnježicom ili snijegom. U nizinama može padati i kiša. U ostalim područjima smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Ugodnije u odnosu na protekli dan, uz postepenu stabilizaciju vremenskih prilika.

Opšta slika će biti nešto lošija u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni, pretežno usljed dužeg zadržavanja naoblake i slabijih padavina u prijepodnevnim satima.

Uz djelimično zahlađenje, temperature će biti primjerenije ovom dijelu godine, stoga je poželjno posvetiti više pažnje oblačenju.

U Hercegovini sunčanije većim dijelom dana.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar, oprez zbog odrona

Kolovoz je pretežno mokar, a upozoravamo i na učestale odrone, kao i na mjestimičnu poledicu. Snijega na kolovozu ima na putevima: Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, Priluka-Glamoč-Mlinište, Kolo-Tomislavgrad, Jablanica-Posušje (Blidinje), Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula) i Turbe-Banja Luka. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, zbog kojih je saobraćanje dosta otežano. Izdvajamo puteve Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme. Magla smanjuje vidljivost na putu Ključ-Sanski Most.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na magistralnom putu Semizovac-Olovo (dionici Čevljanovići-Nišići u dužini od 300 m) saobraća se naizmjenično, jednom trakom (uz regulaciju semaforima).

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnom putu Živinice-Stupari, kod mjesta Đurđevik.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)