U toku provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je početkom januara ove godine zaprimila dvanaest obrazaca – izjava Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koje su popunili predloženi kandidati za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH, rečeno je Feni u SIPA-i.

Iz ove agencije podsjećaju da je rok za provjeru kandidata, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, 30 dana.

Prema ranijim najavama, kandidati za pozicije u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra bezbjednosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde i Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova.

Na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice trebao bi biti predložen Bošnjak iz RS-a.  

Predsjednik RS Milorad Dodik je izjavio da je SNSD na tu poziciju predložio Sevlida Hurtića iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio “Pokreta za državu”, “da bi se riješio problem u konstituisanju Vijeća ministara BiH”.

Kaže da se čuo s predstavnicima “Osmorke” i da su se dogovorili da Hurtić bude kandidat sa prostora RS-a.

Dodik je naveo da o tome postoji saglasnost, te da je o tome obavijestio i predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, “tako da nema nijednog razloga da se čeka”.

Hurtić, koji je aktuelni ministar trgovine i turizma RS, kazao je Feni da će Pokret za državu u 18 sati u Banja Luci održati sastanak s predstavnicima stranaka Osmorke, na kome će se razgovarati o imenu kandidata za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH iz reda bošnjačkog naroda iz tog bh. entiteta.

Upitan da prokomentariše navode u medijima da se i njegovo ime spominje kao ime budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da “Pokret za državu” odlučuje koje će ime biti.

“Mi institucionalno djelujemo, sistemski. Ljudi koji vode ‘Pokret za državu’ će odlučiti ko će biti”, kazao je Hurtić.

Podsjećanja radi, Predstavnički dom državnog parlamenta je krajem decembra prošle godine potvrdio Odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Borjane Krišto (HDZ BiH) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

(Fena)