Protestni skup Sindikata uposlenika Doma zdravlja 2020 Mostar: “Nismo ovo zaslužili”

Nismo dobili nikakvu novčanu pomoć i mislim da to nismo zaslužili, kazala je u četvrtak Marija Šanje, predsjednica Sindikata uposlenika Doma zdravlja 2020 Mostar koji je organizovao prosvjedni skup u krugu Doma zdravlja zbog neisplaćene novčane pomoći radnicima.

Dodala je kako bi 1.080 maraka pomoći mnogo značilo uposlenicima zbog visoke inflacije i pada životnog standarda, te sve lošijeg materijalnog položaja članova ovog sindikata.

“Mi smo za vrijeme korone radili, imali smo dežure, a nikada nismo dobili ništa osim plate. Smatram da smo zaslužili dobiti novčanu pomoć, naglasila je Šanje.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković podvukao je kako je ovo sumorna i prava slika zdravstvenog sistema u Federaciji BiH.

“Radnici su izašli ovde da upozore da niko od direktora, upravnih vijeća, ministara u Vladi niti premijera nije došao da ih podrži i niko se nije oglasio u povodu naših zahtjeva. Rekli su da nismo bili na pravoj adresi. Evo, ovo je prava adresa na kojoj se treba isplatiti pomoć zdravstvenim radnicima kako bismo ublažili efekte inflacije, pada životnog standarda i pomogli našim porodicama da prežive”, ustvrdio je Vuković.

Napominje kako su uvijek prvi na crtama odbrane kada su sve nedaće našeg društva prisutne, posebno pandemijske.

“Naše živote smo izlagali rizicima. Nezadovoljni radnici znače propast ovoga sistema i društva. Pozivamo poslodavce i direktore da odmah reaguju, da iz sredstava koje imaju radnicima isplate pomoć kako bi svoje dužnosti obavljali zadovoljni po pravilima struke i nauke. Želimo da svi zajedno donesu odluku koja je u interesu zdravstvenih radnika u kantonu, u bolnicama, domovima zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i cijeloj mreži zdravstvenih ustanova. Novca ima, puni su budžeti”, rekao je on.

Na protestnom skupu ispred Doma zdravlja Mostar kolege je podržao i Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar, čiji se predsjednik Ivica Anić osvrnuo na Vladu HNK-a podsjetivši kako su novac dali zdravstvenim ustanovama, a ne zdravstvenim radnicima.

“Iz Vlade HNK-a su nam rekli da smo na krivoj adresi, a u isto vrijeme su novac dali školstvu, policiji, svim ustanovama. Preko medija pozivaju upravne odbore da uplate novac zdravstvenim radnicima. Menadžmenti će potrošiti taj novac, reći će da im je potreba, da su u minusu zadnjih dvadeset godina. Radnici nisu dobili ni regrese, ni božićnice. Dok sve ustanove imaju i trinaeste plate, ovi ljudi nemaju ništa. Prava adresa su poslodavci, ali i Vlada HNK-a”, zaključio je on.

(Fena)