Saradnjom civilnog sektora i gradskih vlasti do boljeg Mostara

Poziv za dodjelu grantova za zajedničke aktivnosti nevladinog sektora i lokalnih vlasti predstavljen je na konferenciji “Sinergijom do pravednijeg i pristupačnijeg grada Mostara”.

Grantovi za zajedničke aktivnosti, kojima je cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i potdršku njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteu građanskog, kulturnog i privrednom života, dodjeljuju se u okviru trogodišnjeg projekta “Mostar – Prostori koji pokreću”.

Projekat finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nosilac projekta je češka neprofitna i nevladina organizacija People in Need (PIN).

“Pokretanje inovativne zajedničke sheme bespovratnih grantova važna je prekretnica u ovom projektu. Program će povećati saradnju između civilnog društva i lokalne uprave, okupljajući ih kako bi zajednički rješavali probleme s kojima se suočavaju ranjive grupe”, kazala je šefica političkog tima pri Britanskoj ambasadi u Sarajevu Helen Flewker.

Dodala je kako pravi razvoj grada predvođen građanima zahtijeva saradnju između civilnog društva i lokalnih vlasti.

“Drago nam je što tu saradnju možemo podržati na ovaj način. Kroz naš projekat očekujemo stvaranje platforme za dugoročnu saradnju i uspostavljanje inovativnih mehanizama komunikacije i saradnje za inkluzivniji grad Mostar za sve njegove građane”, naglasila je Flewker.

Fokus na marginalizovanim grupama

Cilj grantova je podržati inicijative civilnog i javnog sektora koje će biti zajednički korak prema unaprjeđenju kvaliteta života Mostaraca, s posebnim fokusom na inicijative koje uključuju ciljne kategorije projekta, a to su osobe s invaliditetom, žene, mlade osobe, te osobe treće životne dobi.

Po riječima mostarskog gradonačelnik Marija Kordića, projekat “Mostar – Prostori koji pokreću” započeo je spontano, a danas su njegovi rezultati itekako vidljivi kroz ljude i organizacije okupljene oko njega.

“Osim konkretnih intervencija na javnim, kako otvorenim, tako i zatvorenim površinama, važna komponenta projekta je jačanje saradnje nevladinog sektora i jedinice lokalne samouprave kao participativnog načina uključenosti u izgradnju boljeg i kvalitetnijeg društva i lokalne zajednic”, dodao je Kordić.

Direktorica projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“ Veronika Jelinkova naglasila je da su grantovi za zajedničke aktivnosti nevladinog sektora i lokalnih vlasti Mostara jako važna aktivnost u okviru ovoga projekta.ž

“Ona se odražava na zahtjeve građana za daljim unaprjeđenjem saradnje s gradom u raznim temama vezanim uz lokalnu upravu. Radujemo se prijedlozima i rado ćemo ih podržati. U nadolazećim mjesecima uvešćemo druge aktivnosti i sheme dodjele grantova i nadamo se da ćemo 2023. godinu doživjeti kao godinu s mnogo pozitivnih promjena za Mostar i njegove građane”, istakla je Jelinkova.

Velika očekivanja 

Učesnica aktivnosti izgradnje kapaciteta u organizaciji Agencije lokalne demokratije (LDA) Mostar Mia Drmać naglasila je da čitav taj proces bio višestruko koristan.

“Osim što sam, kao predstavnica Grada Mostara, uspostavila kontakte s predstavnicima nevladinih organizacija u Mostaru i dodatno se upoznala s njihovim radom, imala sam priliku usvojiti brojna nova znanja. Tu bih istakla 12 principa dobre lokalne uprave, identifikovanje ličnih liderskih stilova, efikasno upravljanje grupom i vještine grupne komunikacije. Raduje me da će se su<radnja Grada i civilnog sektora, ostvarena u periodu odseptembra do novembra prošle godine, nastaviti kroz program grantova koji je danas predstavljen. Sigurna sam da će nevladine organizacije, učesnici programa izgradnje kapaciteta, imati kvalitetne prijedloge”, kazala je Drmać.

Predsjednik Udruženja za Down sindrom Mostar i predstavnik civilnog sektora na aktivnostima izgradnje kapaciteta Igor Ledić kazao je da očekuje puno pozitivnih pomaka od danas predstavljenog programa grantova.

“Od kad se bavim aktivizmom za prava osoba s invaliditetom, učestvovao sam na mnogim edukacijama i treninzima. Ono što me fasciniralo na programima izgradnje kapaciteta u organizaciji LDA Mostar, pored odličnih trenera i kvalitetno odabranih tema, su nova prijateljstva i nove mogućnosti za buduću saradnju s drugim organizacijama i Gradom Mostarom. Od programa grantova očekujem puno pozitivnih pomaka i kvalitetnu saradnju između civilnog sektora i gradskih institucija za dobrobit građana, kao i pokretanje zajedničkih inicijativa koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom u Mostar”, naveo je Ledić.

(Fena)