Sutra konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta zakazana je za sutra, 17. januara, nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine krajem godine saopštila da su se uslovi za sazivanje sjednice stekli budući da je potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji.

Delegati bi sutra trebali preuzeti mandate i položiti zakletvu, te imenovati rukovodstvo Doma, a prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda, dok je jedna od tačaka dnevnog reda i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović (HDZ).

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao do sads.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao do sada, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

Prema Ustavu, nadležnost Doma naroda je da predloži predsjednika i podpredsjednike Federacije BiH, a to mogu učiniti stranke ili koalicije koje u klubu imaju minimalno 11 delegata. Predsjednik i podpredsjednici FBiH potom potvrđuju Vladu FBiH.

(Fena)