Bećirović se u Bruxellesu sastao sa ambasadorima Quinte u NATO-u

Nakon sadržajnog sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je u Bruxellesu radni sastanak i sa ambasadorima Quinte u NATO-u (Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republika Francuska, Savezna Republika Njemačka i Republika Italija) i ambasadoricom Kraljevine Norveške, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Zahvaljujući na konkretnoj i kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini, član PBiH dr. Bećirović je, između ostalog, poručio ambasadorima da usvojeni zakoni, posebno Zakon o odbrani BiH, kao i usaglašene odluke obavezuju sve organe vlasti u državi Bosni i Hercegovini da rade na ubrazanju integracije u NATO. Navedeno je da je punopravno članstvo u NATO-u u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, ali i u interesu Alijanse.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je upozorio da je Bosna i Hercegovina, koja pripada slobodnom i demokratskom svijetu, na meti opasne ruske politike. Poručio je da odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu, ocjenjujući da to nije ogledalo države Bosne i Hercegovine već još jedan pokazatelj destruktivne politike predsjednika entiteta RS-a. Većinska i demokratska Bosna i Hercegovina se potpuno ograđuje od takve Dodikove politike i ona iskazuje solidarnost sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu.

Član PBiH Denis Bećirović je iskazao predanost aktivnoj saradnji sa NATO-om, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi u cilju jačanja operativne odbrambene sposobnosti Bosne i Hercegovine. S druge strane, istaknuto je da je novo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo i niz pozitivnih poteza koji pokazuju da su pozitivni rezultati mogući.

Član PBiH Bećirović je naglasio da bi odluke sa samita u Madridu, koji je potvrdio MAP status Bosne i Hercegovine, mogle inicirati proaktivniju saradnju u izradi i podnošenju godišnjih nacionalnih programa, čime bi se ubrzale reforme, ali i postavili uvjeti da zemlja bude što prije pozvana u NATO. On je izrazio nadu da će se pozitivan zamah stvoren u Madridu iskoristiti i zajedničkim naporima osnažiti proces integracije.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović posebno je zahvalio norveškoj ambasadorici Aniti Nergaard i Kraljevini Norveškoj na prihvatanju uloge domaćina sastanka u Bruxellesu.

(NovaSloboda.ba)