Vučić pozvao Rusiju da prestane s regrutovanjem Srba za rat u Ukrajini

Rusija bi trebala prekinuti sve napore na regrutovanju Srba da se bore uz njenu paravojnu grupu Wagner u Ukrajini, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da “nije fer” pozivati na regrutovanje Srba u redove ruske paravojne grupe Wagner u Ukrajini, dodavši da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, prenosi Hina.

Vučić je ustvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima. Aludirajući na tekst objavljen početkomjanuara na srpskom servisu Russia Today (RT Balkan) da privatna plaćenička grupa Vagner regruuje nove pripadnike, on je osudio oglas za prijavu dobrovoljaca ističući da je to protivno srbijanskim zakonima.

Srpsko zakonodavstvo zabranjuje učešće državljanima Srbije u sukobima u inostranstvu, ali se iz objava ruske strane vidi da neutvrđeni broj državljana Srbije, ipak, učestvuje na ruskoj strani.

Ruska novinska agencija RIA Novosti emiovala je ranije TV snimak dvojice maskiranih muškaraca predstavivši ih kao srbijanske dobrvoljce na području Zaporožja u Ukrajini pod kontrolom Rusije, javila je agencija Reuters.

Srbijanski predsjednik, takođe, je nazvao “notornim lažima” tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova učestvovali pripadnici ruske paravojne grupe Wagner, ali je indirektno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

Podružnica Russia Today na srpskom (RT Balkan) u utorak, pak, objavljuje tvrdnje šefa “Wagnera” Jevgenija Prigožina da ta “privatna vojna kompanija” nikada nije bila u Srbiji i da nije imala nikakve kontakte sa Srbijom.

“U privatnoj vojnoj kompaniji ‘Wagner’ trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o saradnji grupe ‘Wagner’ i Srbije nemaju nikakvog osnova”, citira RT Balkan odgovor Prigožina Glasu Amerike.

Beograd je glasao za deklaracije i rezolucije u UN-u i međunarodnim tijelima koje osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, ali se odbija pridružiti sankcijama međunarodne zajednice Kremlju.

Srbija to pravda državnim i nacionalnim interesima, s obzirom da je skoro u potpunosti zavisna od uvoza ruskog gasa, dok Moskva, uz Peking, Srbiji drži stranu u pogledu Kosova, ne priznajući nezavisnost koju je Priština proglasila 2008. godine.

(Fena)