Osnovan Bicikistički savez Federacije BiH

Osnivačka Skupština biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je juče u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a utemeljilo ga je 15 klubova iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Za sve bh. bicikliste ovaj datum biće upamćen ne samo po osnivanju Federalnog biciklističkog saveza, već kao svojevrsna prekretnica u biciklizmu, jačanju biciklizma kao sporta, te postavljanju čvrstih temelja za krovnu instituciju u biciklizmu, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Ono što slijedi je upisivanje Saveza u registar udruženja kod Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine, čime će njegovo osnivanje biti i ozvaničeno.

Sjedište Federalnog biciklističkog saveza je u Mostaru. Predsjednik BS FBiH je Emir Vučijak, glavni sekretar je Biljana Krtalić, dok su članovi UO Blaženka Kustura, Vedad Karić, Tarik Imamagić, Dejan Slavuljica, Amar Njemčević i Toni Zorić.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su Ivan Širić, Josip Ramljak i Jonuz Zoranjić.

Zbog velikog interesovanja za biciklizam na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i da je udruživanje u krovni Federalni biciklistički savez dalo podrpku biciklizmu očekuje se da će BiSaFBiH uskoro brojiti 40-50 klubova članica.

“Napravili smo početni korak, a pravi posao tek slijedi. Zasigurno ćemo se zalagati za čvršće utemeljenje Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, za postavljanje pravca u kome svi mi biciklisti želimo da se biciklizam razvija i djeluje, a to je što kvalitetnije predstavljanje ovog sporta i Saveza van granica Bosne i Hercegovine, bolji uslovi kako za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, tako i za sve ostale bicikliste, te što kvalitetnije isticanje i predstavljanje države Bosne i Hercegovine kroz biciklizam kao sport”, kazao je predsjednik BiSa FBiH Emir Vučijak.

Na osnivačkoj Skupštini bio je prisutan I predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

“Osnivanjem Biciklističkog saveza na nivou Federacije BiH dodatno ćemo osnažiti biciklističku scenu koja je već poprilično velika i snažna. Otvara nam se mogućnost apliciranja na konkursima kod resornih ministarstava za organizacije Liga na nivou Federacije, za trening kampove i rad sa najmlađim naraštajima, za organizacije edukativnih radionica i još mnnogo toga, a sve kroz podršku i saradnju sa našom krovnom institucijom, a to je Biciklistički savez Bosne i HercegovineVjerujem da su pred biciklizmom svijetli dani, posebno iz razloga što veliku podršku u našim ciljevima imamo od BiH institucija, počevši od Olimpijskog komiteta BiH, pa sve do krovnih biciklističkih institucija UCI (Međunarodna biciklistička unija) i UEC (Europska biciklistička unija) sa kojima sam u stalnom kontaktu”, kaže Toni Zorić.

(NovaSloboda.ba)