Pretežno oblačno s kišom i olujnim udarima vjetra

Jutros je u Bosni i Herceogovini bilo oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama je registrovan i slab snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stupnja, Sanski Most 4, Bihać 5, Ivan Sedlo i Livno 6, Drvar i Gradačac 7, Bugojno i Zenica 8, Sarajevo 10, Široki Brijeg i Tuzla 11, Mostar 13, Stolac 14, Neum 16 stepeni,

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Olujnih udara juga može biti još u jutarnjim satima. Tokom dana vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 8 i 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

U Krajini, na jugozapadu Bosne i u Hercegovini, opšta slika će biti lošija usljed povremenih, jačih udara juga i nestabilnog vremena praćenog obilnijim padavinama, izraženije u prvom dijelu dana.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, malaksalosti, promjene raspoloženja, u noći problemi sa snom.

U Posavini, centralnoj i istočnoj Bosni, također uz loše vrijeme, neznatno ugodnije, pretežno zbog slabije izražene južine, ali i ovdje uz nepovoljne biometeorološke prilike.

Sa noćnim satima, u cijeloj zemlji uz jačanje osjeta hladnoće.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke obustavljen saobraćaj na putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica.

Na širem području Konjica zbog obilnijih padavina, brojnih odrona, te vode na kolovozu, znatno je otežano saobraćanje. Posebno izdvajamo regionalni put Konjic-Glavatičevo (dionicu od Orašja do hotela Garden City), gdje je saobraćanje otežano, dok je zbog odrona trenutno obustavljen saobraćaj kod mjesta Vrabač (u toku je čišćenje).

U ostalim krajevima kolovoz je pretežno mokar, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)