Kordić: Za sanaciju Uborka potrebno pet godina, nakon toga zatvaramo to odlagalište

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je da je Grad Mostar dobio okolinsku dozvolu za deponiju Uborak, te da je slijedeći korak sanacija tog odlagališta komunalnog otpada.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da smo dobili okolinsku dozvolu, to je nekakav zadnji dokument koji je trebao biti završen kako bismo mogli početi sanaciju lokaliteta Uborak-Buđevci. Zadnje dvije godine pričamo o ovoj temi i nekako se stvorio utisak da nismo na istoj strani, a zapravo jesmo”, izjavio je Kordić za emisiju “Dobar dan, Mostar”, koju produkuje Gradska uprava Mostara.

Gradonačelnik je kazao kako je u interesu svih građana Mostara, posebno onih koji žive u blizini odlagališta, da se taj lokalitet sanira u razumnom roku.

“Ovim putem, pozivam ljude na smirivanje tih nekih strasti koje su se pojavile. Grad Mostar ide u sanaciju lokaliteta Uborak-Buđevci. Plan prilagođavanja je vrlo jasan i realan, treba nam pet godina da navedeni lokalitet saniramo, jer je riječ o vrlo zahtjevnom projektu”, kazao je gradonačelnik.

Istakao je da nakon tih pet godina potrebnih za sanaciju, Grad Mostar ide u zatvaranje lokaliteta Uborak-Buđevci.

“Ako bi ovaj lokalitet ostao ovakav kakav je, on stvarno predstavlja potencijalnu veliku ekološku bombu za Mostar. Sve što radimo sad je u interesu svakog stanovnika grada, a ponajviše ljudi koji žive u blizini lokaliteta. Smatram da ćemo vrlo brzo krenuti sa sanacionim radovima, uspješno ih realizovati i napokon završiti priču oko deponije Uborak jednom zauvijek”, poručio je gradonačelnik Kordić.

(Fena)