Oblačno sa snijegom, na jugu kiša i jak vjetar

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Širom zemlje pada snijeg, na jugu zemlje kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Ivan Sedlo -5, Livno -3, Sarajevo -2, Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Sanski Most 0, Bihać, Gradačac, Tuzla i Zenica 1, Mostar 3, Široki Brijeg 4, Neum i Trebinje 5 stepeni.

Danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na jugu zemlje kiša.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jakog vjetra može biti na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne.

Temperatura vazduha većinom između -3 i 2, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Hladno vrijeme praćeno padavinama, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće pojačane tegobe.

Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, iscrpljenost, reumatski i bolovi na mjestima povreda.

Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom i ne izlagati se jačim naporima.

—–

BIHAMK

Intenzivne sniježne padavine usporile su saobraćanje na većini puteva

Intenzivne sniježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju usporile su saobraćanje na većini puteva. Iako snijega na kolovozu ima i u nižim predjelima, znatno je otežano saobraćanje preko planinskih prevoja. Izdvajamo puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije. Sniježnih nanosa zbog jakog vjetra ima mjestimično na putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Posušje-Jablanica (Blidinje). ). Zbog loših uvjeta za vožnju trenutno je obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje. Na svim dionicama preko prevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. Zbog niske temperature može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj preko graničnog prelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)