Sveučilište Hercegovina u Mostaru organizuje okrugli sto „Investirati u ljude znači staviti obrazovanje na prvo mjesto!“

U utorak, 24. janauara, u hotelu „Mostar“ u Mostaru, s početkom u 10 sati, biće održan Okrugli stol povodom Međunarodnog dana obrazovanja. Za peti po redu Međunarodni dan obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih nacija obilježava 24. januara svake godine, u 2023. godini odabrana je tema: „Investirati u ljude znači staviti obrazovanje na prvo mjesto!“

Govornica na Okruglom stolu biće: Mariya Gabriel, povjerenica Evropske unije za obrazovanje, mlade, kulturu, uvodnu prezentaciju daće mr. sc. Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvaliteta Sveučilišta Hercegovina, Mostar, dok će panelisti u diskusiji biti predstavnik/-ca ENIC-NARIC centra Slovenije, prof. dr. Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u Bosni i Hercegovini, Dženan Omanović, voditelj Sektora za informisanje Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Završnu riječ daće prof. dr. Mirko Puljić, predsjednik Asocijacije rektora privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Tema panel diskusije: (Ne)priznavanje visokoobrazovnih kvalifikacija iz Bosne i Hercegovine u zemljama Evropske unije (Hrvatska i Slovenija).Nakon panel-razgovora, biće omogućena i kraća Q&A sesija, kada će prisutni moći postaviti pitanja panelistima.

Okrugli stol povodom 5. Međunarodnog dana obrazovanja UN organizuje Sveučilište Hercegovina iz Mostara, u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta, uz potporu Asocijacije rektora privatnih sveučilišta/univerziteta. Organizacijom okruglog stola već treći put u Mostaru se obilježava Međunarodni dan obrazovanja s temama vezanim za visoko obrazovanje.

Ove godine glavna pažnja je posvećena odlukama i postupcima Republike Slovenije i Republike Hrvatske da de iure i de facto obustave postupke priznavanja kvalifikacija (diploma) stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, od novembra prošle godine. Ova odluka ima poseban značaj s obzirom na stečeni status formalnog kandidata za pristupanje Europskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina stekla u decembru 2022. godine.

Uz brojne druge probleme o kojima će na okruglom stolu biti riječi (smanjeni broj studenata, način finansiranja, povezanost s tržištem rada, međunarodna vrijednost bh. diploma, sustav osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju) fokus će biti na činjenici da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Evropi u kojoj nije završen zakonom propisan obavezni proces akreditacije studijskih programa na univerzitetima i visokim školama u Bosni i Hercegovini. Rok za provođenje ove zakonske odredbe je istekao prije više od jedanaest godina (2011. godine).

Nije poznato je li ikada ijedna državna agencija ili ENIC-NARIC centar u Evropskoj uniji blokirala proces priznavanja diploma za cijelu jednu državu, kao što su to prije dva mjeseca učinile formalno-pravno Republika Slovenija, i kroz praktičnu proceduru (izdavanje negativnih mišljenja) Republika Hrvatska. Obe zemlje dovode u pitanje sistem osiguranja kvalitets u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i trenutno je na snazi blokada za priznavanje svih diploma stečenih na svim javnim i svim privatnim visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

(NovaSloboda.ba)