Iz svijeta: Slike dana

Šest dana pauze

Prije 280 hiljada godina, vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, počeo je sa svojim neumornim radom. I ovog puta je sebi dozvolio samo jednu skromnu pauzu za odmor: nakon samo šest dana, nastavio je sa erupcijom.

Na Velikom ostrvu na Havajima niko nije povrijeđen, jer je lava ostala u regionu oko vrha.

Međutim, vulkan je tokom svog postojanja vidio dovoljno jada: ostrvo je nekada bilo kolonija gubavaca, gdje su bolesnici umirali u beznadežnoj izolaciji.

Dugi put do jednakosti

U Indiji prava homoseksualaca još nisu zaštićena.

Prva stvar koju treba učiniti je pod kontrolu staviti nečuvene činove nasilja, uključujući i ubistva, kontakte sa ženama i mladim djevojkama.

Ipak, i druge, manje grupe imaju pravo na humani tretman: skrenuli su pažnju na sebe na maršu Delhi Queer Pride, održanom proteklih dana.

Silom na silu

Za neke je to značilo slamanje nekadašnje seoske idile. Za druge je postalo simbol borbe za budućnost bez štetnih emisija od uglja. Policajci su počeli da evakuišu naselje Lützerath. Mjesto mora nestati kako bi se mogao nastaviti iskop uglja. Novac!

Aktivisti pružaju otpor. Zabarikadirali su se u napuštene kuće, podigli barikade, ukopali se u zemlju ili se popeli na 25 napravljenih kućica na drvetu. Iz porušenih kuća leta kamenje i petarde.  Policajci čiste kolibu po kolibu, metar po metar. Odvode aktiviste. Zahtijevaju od roditelja, koji su na demonstracije doveli i djecu, da napuste ograđeni prostor. Između njih, muškarac s kapuljačom na glavi svira klavir. strategija deeskalacije. Pomaže li?

Državnu vlast prate bageri, koji neumoljivo grabe naprijed. Niko ne može reći koliko će ovaj sukob još trajati. Vlada nedvosmisleno insistira: Sve to će biti raščišćeno.

Inicijativa “Lützerath je živ” najavljuje otpor dok se deložacija ne zaustavi. Podrška aktivistima raste. Čak se i klimatska ikona Greta Thunberg lično zauzela za očuvanje sela.

(news)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)