Oblačno sa snijegom, susnježicom i kišom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme, sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -7 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac -4, Livno i Sarajevo -2, Srebrenica i Zenica -1, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 0, Bihać, Doboj i Široki Brijeg 1, Mostar 2, Neum i Trebinje 4 stepena.

Danas u našoj zemlji oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom u Bosni. Na jugu zemlje kiša. Više padavina u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera, a u Hercegovini vjetar umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -1 i 4, na jugu od 5 do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Usljed nestabilnih vremenskih prilika tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije.

Veći sadržaj vlage u vazduhu i sjeverno strujanje dodatno će pojačavati osjećaj hladnoće.

Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se usporeno, uz slabiju frekvenciju vozila

Prema prikupljenim podacima, na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se usporeno, uz slabiju frekvenciju vozila. Skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Na većini planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca.

Dodatne poteškoće vozačima na putu Ripač-Bosanski Petrovac-Drvar, kao i na putevima na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Glamoča pričinjava jak vjetar, koji formira snježne nanose.

I u nižim područjima Bosne ima raskvašenog snijega ili poledice na kolovozu, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog zimskih uslova vožnje, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

U Crnoj Gori je na snazi zabrana saobraćanja na putnom pravcu Šćepan Polje-Plužine, pa vozače koji namjeravaju putovati u Crnu Goru molimo da izbjegavaju putovanje ka graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)