Mostar bogatiji za devet novih biznisa

U sklopu projekta “LiNK4StartUps”, koji finansijski podržava Evropska unija, u ponedeljak je potpisan ugovor s devet kandidata koji su prošli obuku, te pokrenuli proces registracije novih biznisa na području Grada Mostara.

Novim biznisima biće pružena financijska podrška za nabavku stalnih sredstava za rad, te mentorska podrška kroz prvu godinu poslovanja.

Grupa kandidata je uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti preduzetništva, a po metodologiji Međunarodne organizacije rada “Pokreni svoj posao” prošla kroz program izrade poslovnog plana.

Direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić kazala je kako su ovim potpisivanjem podržali 24 nova biznisa na području gradova Mostara i Konjica i opštine Prozor- Rama, s tim da ih je najviše u Mostaru.

Na samom početku, učesnici su razvijali svoje poslovne ideje, analizirali ekonomske i finansijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

“Ovim potpisivanjem, Grad Mostar dobija devet novih biznisa, a to je najmanje deset novih radnih mjesta. Uskoro očekujemo i početak obuka za deset novih korisnika. Takođe, u ovoj godini očekujemo najmanje dvadeset biznisa na području Grada Mostara”, istakla je Gekić.

Predsjednik udruženja “LiNK” Tomislav Majić ocijenio je kako su ovim prokletom ostvarili direktnu sinergiju sa strukturama Gradske uprave, a smatra i da zajedničkim aktivnostima mogu privući još više sredstava Evropske unije za Grad Mostar i druge projekte.

“Grad Mostar je obećao kako će za ovu grupu ‘grantista’ kroz gradski budžet dati subvenciju doprinosa bar za pola godine njihovog funkcionisanja”, ustvrdio je Majić.

Drži kako je to jako važno dok korisnici ‘uhodaju’ svoje biznise, kada će od svog zarađenog novca finansirati sve svoje potrebe.

“Mi predlažemo da to bude stalna mjera Gradske uprave, jer su to relativno mali novci na godišnjem nivou. Važno je da građani Mostara znaju da mogu dobiti subvenciju za dvadesetak novih biznisa godišnje, da pokrenemo kotač lošeg poslovnog okruženja u onom pozitivnom smjeru. Uz podršku kantonalnih i federalnih vlasti, možemo napraviti pozitivnu atmosferu u Gradu Mostaru i da mladi ljudi ostaju ovdje”, dodatno je pojasnio Majić, koji je kandidatima čestitao na dobijanju granta i zaželio im da što bolje razvijaju svoje biznise.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, takođe, je zahvalio svima koji su dio ovog projekta i čestitao dobitnicima grant sredstava.

“Korisnicima želim puno uspjeha u radu. Gradska uprava je uvijek otvorena za korisnike preko servisa (Biznis servis centar) pomoću koga ćemo ispratiti cijelu ovu priču. Saradnja s LiNK-om već godinama postoji i ona je uspješna. Ovo je još jedan dokaz da smo na uspješnom putu i da ćemo nastaviti kroz budžet pomagati ovakve projekte, jer su vrijedni i bitni”, naglasio je Kordić.

Jedna od korisnica grant sredstava Adna Peco kazala je kako je pokrenula biznis fotografisanja i digitalnog marketinga pohvalivši Udruženje “LiNK” koje joj je pomoglo svojim obukama i gdje su, kako ističe, korisnici dobijali znanje za pokretanja biznisa, pružanje informacija i finandijske podrške. 

Projekat “LiNK4startUps” provodi se u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji finansiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Projekat implementiraju: Udruženje za preduzetništvo i posao LiNK, Grad Mostar, Grad Konjic, ppština Prozor- Rama, Služba za zapošljavanje HNL-a, Ekonomski fakultet Univerzitetq  “Dzemal Bijedić” Mostar, RadIN d.o.o. Mostar, Eurosjaj d.o.o Konjic.

(Fena)