U Bosni oblačno sa susnježicom i snijegom, u Hercegovini kiša

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme, sa susnježicom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -6 stupnjeva, Ivan Sedlo -3, Drvar -1, Bihać, Bugojno, Prijedor i Sokolac 0, Banja Luka, Doboj, Gradačac, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 1, Zenica i Zvornik 2, Bijeljina 3, Livno 4, Mostar i Trebinje 5, Široki Brijeg i Stolac 7, Neum 10 stepeni.


Danas u našoj zemlji oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom i snijegom u Bosni. U nizinama sa slabom kišom, koja se može lediti u dodiru sa tlom. U Hercegovini slaba kiša. Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim i sjeverozapadnim podrčjima.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika.

Niske temperature većim dijelom dana i dalje će predstavljati problem za osjetljive osobe, naročito hronične bolesnike sa kardiovaskularnim tegobama i astmatičare.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće, te se ne izlagati pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u zemlji

Zbog popriječenog šlepera na području Donje Jablanice (magistralni put M-17) putnička vozila saobraćaju usporeno, uz povremena propuštanja naizmjenično. Teretna vozila za sada ne mogu proći.

Zbog novih snježnih padavina, ponegdje i izrazito intezivnih, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini. To se posebno odnosi na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima do 5 cm.

Na putnim pravcima Ripač-Bosanski Petrovac, Drvar-Bosanski Petrovac, Risovac-Blidinje-Posušje, Kupres-Šuica-Livno, Glamoč-Mlinište, kao i na putevima na području Bosanskog Grahova dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Na području Odžaka magla smanjuje vidljivost do 100 metara. Tokom dana, zbog temperaturnih inverzija, povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog zimskih uslova vožnje, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)