Pretežno oblačno sa snijegom ili susnježicom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni je registrovan slab snijeg ili susnježica. U nizinama pada i slaba kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Livno -4, Drvar, Sarajevo i Široki Brijeg 0, Bihać, Bugojno, Ivan Sedlo, Prijedor i Sanski Most 1, Banja Luka, Stolac, Tuzla i Zenica 2, Bijeljina, Doboj i Gradačac 3, Trebinje 5, Mostar 6, Neum 7 stepeni.

Danas pretežno oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom. U nizinama će padati i kiša. U večernjim satima u Hercegovini razvedravanje.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Temperatura vazduha većinom između 0 i 5, na jugu zemlje od 7 do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tmurno vrijeme, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima, ponajviše astmatičarima i osobama sa ishemijskim problemima, uzrokovaće poteškoće, izraženije u hladnijim prijepodnevnim satima.

Neophodno je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, naročito u unutrašnjosti zemlje.

Negativni uticaj vremenskih prilika biće slabije izražen u Hercegovini, gdje će, uz manje naoblačenje, biti toplije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Na većini puteva u BiH saobraća se po mokrom kolovozu

Na većini puteva u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Jajce-Crna Rijeka, Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres, Žitomislići-Mostar, Čapljina-Studenci, Mostar-Polog i Sarajevo-Foča. U jutarnjim satima vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajamo puteve: Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Priluka-Glamoč-Mlinište, Kaonik-Kiseljak-Kobiljača, te pojedine dionice uz rijeke Savu i Bosnu, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).Na putu Jablanica-Posušje zbog zaleđenog kolovoza i snijega na kolovozu na pojedinim dionicama i dalje se saobraća otežano, a na ovoj dionici mogu saobraćati samo putnička vozila. Zbog niske temperature poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova u tunelu Čeljigovići, na putu Sarajevo-Pale, saobraća se usporeno, jednom trakom. Usporeno zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima Jajce-Donji Vakuf i Mostar-Stolac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)