Vučić: Francusko-njemački plan postao novi pregovarački okvir za Srbiju

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je sinoć o Francusko-njemačkom planu o rješavanju pitanja Kosova, koji je, po njegovim riječima, de facto postao novi pregovarački okvir za ulazak Republike Srbije u Europsku uniju.

“Taj plan svi su prihvatili, pa čak i pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, jer u tom planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, ali postoji obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u Ujedinjene nacije”, kazao je sinoć Vučić na konferenciji za novinare.

Govoreći o prošlosedmičnom sastanku s predstavnicima tri najveće zemlje Evropske unije (Francuska, Njemačka, Italija), SAD-a i posebnim izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je kazao kako mu je tokom tog sastanka rečeno kako Srbija mora prihvatiti spomenuti plan.

“Rečeno mi je da ćemo se, ako ga ne prihvatimo, pod jedan, suočit s prekidom procesa evropskih integracija, pod dva, suočićemo se sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija, pod tri, citiram, sa sveobuhvatnim mjerama u političkim i ekonomskom smislu koje će nanijeti veliku štetu Republici Srbiji. To mi je tri puta ponovljeno tokom razgovora”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić smatra kako se SAD-u i Evropskoj uniji žuri da riješi pitanje Jugoistočne Evrope zbog rata u Ukrajini i promjene geopolitičke situacije u svijetu.

“Upravo zbog činjenice da su promijenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza. Evropa je u de facto ratu kako god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i, s druge strane, žele u svom dvorištu, a zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele”, naveo je Vučić.

Kada je u pitanju stav Beograda, Vučić je istakao kako je Srbija uvijek bila spremna za razgovore, ali ga brine što „nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze”.

“Mi želimo kompromis i dijalog, konstruktivan pristup i obe strane moraju činiti ustupke, ali je problem kad vidite da jedna strana može raditi šta hoće i za to biva nagrađena”, poručio je.

Dodao je kako Srbija mora razgovarati i da je zamrznuti sukob najgore rješenje za srpsku stranu na Kosovu.

Vučić je istakao kako je prvi uslovt Beograda osnivanje Zajednice srpskih opština.

“Zajednice srpskih opština ne može biti nevladina organizacija. Ona ima svoja 22 principa koja su potpisana u Bruxellesu. Potpisao ih je 2015. godine zajedno sa mnom Isa Mustafa (tadašnji premijer Kosov, op.a.). Sada slijedi velika borba za Zajednicu srpskih opština. Očigledno je da će pokušati reći da 21 od ova 22 principa nisu u skladu s ustavom Kosova i da neće to htjeti uraditi, ali sam siguran da će na kraju, pošto sam vidio odlučnost Amerikanaca, to konačno moći bit završeno”, kazao je Vučić.

Po njegovim riječima, Beograd će pokušati kompromisom doći do normalizacije odnosa što će omogućiti Srbima na Kosovu da žive normalno i da ih niko ne maltretira.

Predsjednik Srbije najavio je da će se sljedećih dana sastati s predstavnicima svih parlamentarnih političkih stranaka kako bi ih upoznao s detaljima Francusko-njemačkog plana.

“Na kraju je važno da mi pokažemo svima da želimo mir u regiji, da pokažemo kako su sve optužbe o tome kako ćemo mi nekoga napadati bile lažne i besmislene, da pokažemo šta je to šta očekujemo i za što ćemo se boriti”, zaključio je Vučić.

(Fena)