FIS Evropa kup u OC Bjelašnica okupiće najelitnije skijaške nacije

Na 39. godišnjicu XIV. Zimskih olimpijskih igara i 34. godišnjicu od održavanja posljednjeg Evropa kupa na Bjelašnici, najviši ski-centar u BiH vraća se na mapu značajnih skijaških takmičarskih destinacija, rame uz rame sa najvećim skijaškim centrima poput Wengena, Kitzbuehela, Chamonixa, St. Moritza, Zauchenseea, Garmischa te drugih takmičarskih destinacija vrhunskog skijanja. Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara biti domaćin FIS Evropa kup u alpskom skijanju, tačnije Super – G disciplini za žene.

Za ovo prestižno skijaško takmičenje u brzim disciplinama vlada veliko interesovanje najelitnijih skijaških nacija. Učešće na FIS Evropa kupu prijavilo je preko 70 takmičarki iz Austrije, Francuske, Italije, Švicarske, Norveške, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Češke i Andore. Dodatno, interes za učešće u FIS Europa kupu u OC Bjelašnica su iskazale i takmičarke koje učestvuju u Svjetskom skijaškom kupu, te se očekuje i njihov dolazak na Bjelašnicu.

Priliku da se takmiči na domaćem terenu, po prvi put, imat će i najuspješnija bh. skijašica u brzim disciplinama, Elvedina Muzaferija, koja će braniti boje BiH.

Značajna ulaganja u najsavremeniju opremu za skijaška takmičenja

OC Bjelašnica i kompanija ZOI’84 proteklih mjeseci intezivno rade na pripremama za održavanje Evropa kupa u brzim disciplinama, kako bi takmičarkama i gledaocima priredio pravi skijaški spektakl. U cilju pripreme trke u skladu sa FIS standardima, ZOI’84 je investirao u nabavku savremene infrastrukture, uključujući tehnologije za mjerenje vremena, sigurnosnu i zaštitnu opremu, te svu ostalu neophodnu tehničku opremu za sprovođenje velikih skijaških takmičenja.

Navedena infrastruktura omogućiće dalji ubrzan razvoj OC Bjelašnice i takmičarskog skijanja u BiH, budući da su ZOI’84 i OC Bjelašnica strateški čvrsto opredijeljeni za nastavak razvoja takmičarskog skijanja, domaćih takmičara i sporta u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

Dalji razvoj skijališta i takmičarskog skijanja prepoznat je kao prioritet i Vlade KS, Ministarstva privrede KS, Ministarstva kulture i sporta KS, Turističke zajednice KS i opšzinre Trnovo, koji su odlučni da pruže podršku daljem progresivnom razvoju OC Bjelašnica  i Sarajeva, kao zimskih turističkih destinacija.

OC Bjelašnica promovisan na prestižnim skijaškim takmičenjima u Austriji

Članovi organizacionog tima Evropa kupa OC Bjelašnica boravili su u Austriji, gdje su na održanom Europa kupu u Zauchenseeu i Svjetskom kupu u Flachau u Austriji predstavili Evropa kup koji će se održati u OC Bjelašnica. Prezentacija je privukla veliki interes evropskih skijaških timova, koji nisu krili zadovoljstvo održavanjem ovogodišnjeg Evropa kupa na Bjelašnici. Veliki broj timova potvrdio je i svoj raniji dolazak na Bjelašnicu i u Sarajevo, prije datuma održavanja utrka, što će značajno doprinijeti promociji glavnog grada BiH i OC Bjelašnica.

Ova studijska posjeta bila je i izvanredna prilika za sticanje dodatnog znanja i iskustva od strane iskusnih organizatora najprestižnijh skijaških takmičenja,  kako bi se takmičarkama u OC Bjelašnica omogućili što kvalitetniji i sigurniji uslovi za takmičenje. Uz vremenske prognoze koje idu u prilog organiziranju takmičenja, ekipa ZOI’84 aktivno radi na pripremi staza po najvišim standardima.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) tokom održane posjete iskazala je maksimalnu podršku povratku Bjelašnice na mapu skijaških takmičarskih destinacija, a najavljeno održavanje Evropa kupa na Bjelašnici predstavlja prvi korak za sticanje uslova za početak pregovora o održavanju i Svjetskog kupa na Bjelašnici.

(NovaSloboda.ba)