Njemačka će isporučiti tenkove Leopard 2 Ukrajini

Njemačka će isporučiti svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, objavila je  vlada srijedu, nadilazeći strahovanja oko slanja teškog naoružanja koje Kijev smatra ključnim za poraz ruske invazije, ali je Moskva smatrala bespotrebnom provokacijom.

Već sedmicama raste pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje tenkove i omogući drugim saveznicima u NATO-u da učine isto prije očekivanih proljetnih ofanziva obe strane koje bi mogle pomoći da se preokrene tok rata.

Scholzova vlada je zastala na toj odluci, oprezna prema potezima koji bi mogli podstaći Rusiju da eskalira ili uvuče NATO savez da postane strana u sukobu.

Odluka Njemačke otvara put drugim zemljama, kao što su Poljska, Španija i Norveška, da isporuče svoje zalihe tenkova Leopard Ukrajini.

“Ova odluka prati našu dobro poznatu liniju podrške Ukrajini koliko god možemo. Na međunarodnom planu djelujemo na blisko koordiniran način”, navodi Scholz u saopštenju za javnost.

Cilj je bio brzo uspostaviti dva bataljona sa tenkovima Leopard 2 za Ukrajinu, navodi se u saopštenju, dodajući da će Njemačka u prvom koraku obezbijediti 14 tenkova Leopard 2 iz vojnih zaliha.

Uskoro će početi obuka ukrajinskih trupa u Njemačkoj, a Njemačka će, takođe, obezbijediti logistiku i municiju, dodaje se.

Njemačka će izdati odgovarajuće dozvole za prenos partnerskim zemljama koje žele brzo isporučiti tenkove Leopard 2 iz svojih zaliha u Ukrajinu, navodi vlada, prenosi Reuters.

(Fena)