Predstavnički dom PS BiH potvrdio imenovanje Vijeća ministara BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas, na hitnoj sjednici, potvrdio Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, koju je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH).

Krišto je odluku dostavila Predstavničkom domu državnog parlamenta na potvrđivanje nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu i Centralne izborne komisije BiH zaprimila izvještaje o provjerama svih 19 kandidata – devet državnih ministara i deset zamjenika ministara.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je, nakon što je pročitala Odluku, pozvala poslanike da je potvrde kako bi Vijeće ministara BiH moglo preuzeti odgovorne dužnosti i raditi na zajedničkom putu sa Parlamentarnom skupštinom BiH u kontekstu stabilnosti, sigurnosti, a i evropske budućnosti BiH.  

Od prisutna 42 poslanika, “za” potvrdu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH glasala su 23 poslanika.

Imenovani ministri i zamjenici ministara su nakon glasanja položili svečanu zakletvu.

U naredne četiri godine, na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH biće lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, a njegov zamjenik je Josip Brkić, koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju.

Državni ministar finansija i trezora je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a na  oktobarskim opštim izborima izabran je u Predstavnički dom državnog parlamenta. Zamjenik ministra je Muhamed Hasanović.

Resor vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodiće Staša Košarac (SNSD), koji je i do sada bio na čelu tog ministarstva. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Ljiljana Lovrić.

Davor Bunoza (HDZ BiH) novi je ministar pravde BiH, a zamjenik ministra  je Elvir Mahmuzić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je do sada obavljao funkciju premijera Kantona Sarajevo, preuzeće resor saobraćaja i veza u Vijeću ministara BiH, dok će zamjenik ministra biti Ognjen Janjić.

Nova ministrica civilnih poslova je Dubravka Bošnjak (HDZ BiH), a  Marijana Mojić je zamjenica ministrice u ovom resoru.

Na čelo Ministarstva bezbjednosti dolazi Nenad Nešić (DNS), dok je Ivica Bošnjak zamjenik ministra bezbjednosti.

Zukan Helez (SDP BiH) će u naredne četiri godine voditi Ministarstvo odbrane BiH, a njegova dva zamjenika su Aleksandar Goganović i Slaven Galić.

Sevlid Hurtić (BH Zeleni) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, dok će zamjenica ministra biti Duška Jurišić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike imenovala ministre Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Predstavničkom domu PSBiH.

Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat.

(Fena)