UEFA uvela promjene, igraće se četvrtfinale Lige nacija

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na današnjem zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela je promjene u sistemu takmičenja Lige nacija, koje će stupiti na snagu u septembru iduće godine, te promjene u formatu kvalifikacija za EURO i evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom, koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava unovembru i završnog turnira koji se igra u junu. Po sadašnjem formatu Lige nacija, pobjednici grupa elitnog razreda lige A izborili su plasman na Final Four, saopšteno je na službenim stranicama UEFA-e.

Od idućeg izdanja Lige nacija, koje kreće u sezoni 2024./25., uvodi se četvrtfinale u kome će pobjednici i drugoplasirani iz grupe lige A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalifikovaće se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvešće se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije lige A igrati protiv drugoplasiranih lige B, a trećeplasirane ekipe lige B protiv drugoplasiranih lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ono što ostaje isto je da u ligama B, C i D pobjednici grupa napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz grupa A, B i C ispadaju u niži razred, s obzirom da liga C ima četiri grupe, dok liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije lige C automatski će ispasti.

“Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO, te evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novom će se ždrijebati 12 grupa od četiri i pet reprezentacija, te će se pobjednici grpa direktno kvalifikovati za EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili direktno kvalifikovati ili učestvovati u utakmicama doigravanja (zajedno s momčadima Lige nacija za kvalifikacije za UEFA-u EURO). Novi format bit će implementiran nakon Evropskog prvenstva 2024. godine.

Izvršni odbor UEFA-e donio je odluku kojom se ruskom Kazanju oduzima domaćinstvo evropskog Superkupa 2023. te ga je dodijelio Aini. Superkup će se igrati na stadionu Georgios Karaiskakis.

Na kraju je potvrđena odluka da UEFA nastavlja s odbacivanjem korona mjera na stadionima, ali da će ažljivo pratiti situaciju, te djelovati sukladno tomesaopštili su iz UEFA-e.

(Fena)