Suada Halilović odgovara na spinove: Nemojte vi štititi interese Bošnjaka u Hercegovini kao što ste radili zadnjih osam godina

Juče i danas se održava prva redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH,​ a jedna od tačaka dnevnog reda je usvajanje budžeta FBiH za 2023.godinu. S obzirom da se već dosta neistina iznosi od poslanika iz HNK-a koji idu u opoziciju (nisu vrijedni spomena imenom) smatram da je vrlo važno da se oglasim po ovom pokušaju spinovanja, stoji u objavi na Facebook profilu Suada Halilović, poslanica Naroda i Pravde u Parlamentu FBiH.

“Naime, od tih istih koji odoše u opoziciju navodi se da ova parlamentarna većina diže ruke da nam ne trebaju letjelice za gašenje požara dok isti taj njihov klub SDA traži amandmanom umanjenje budžetske stavke – nabavka letjelica za gašenje požara za 2.000.000,00 KM za Domove zdravlja i bolnice. Niko nije protiv toga da se ulaže u domove zdravlja i bolnice, ali onda ti isti, koji žele amandmanima smanjiti iznos sredstava za nabavku letjelica, prozivaju Osmorku da to rade i kako je prodata Hercegovina? U budžetu Federacije BiH već godinama postoji višemilionska stavka za nabavku letjelica za gašenje požara, ali je li neko vidio ikakvu letjelicu posljednjih godina da gasi požar iznad Hercegovine osim helikoptera OS ? Nije, zato što zadnjih 8 godina, od toga 4 godine u tehničkom mandatu, na vrhu Vlade FBiH sjedi Fadil Novalić, koji apsolutno ništa nije uradio povodom nabavke letjelica. A kad smo već kod helikoptera OS, svima je poznata ona ‘Ako Dodik ne bude dao saglasnost za podizanje helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara, isti neće poletiti da gasi požar’ . Na prvim sastancima novog saziva Predsjedništva BiH donesena je trajna Odluka o angažovanju helikoptera Oružanih snaga prilikom gašenja​ požara. To u praksi znači da se više ne treba tražiti saglasnost sva tri člana Predsjedništva. Zašto to do sada nije bilo tako, ja pitam te uvažene poslanike SDA? Jer se niste uspjeli ništa dogovoriti, uvijek ste vodili svoju nacionalističku i destruktivnu politiku i pod krinkom zaštitnika Bošnjaka vaši lideri otimali milione budžetskih sredstava. Da je sreće, već bi imali barem jedan kanader parkiran na Aerodromu Mostar spreman za nadolazeću sezonu požara. Dalje, uvaženi poslanici SDA iz HNK-a navode kako od obnove Staklene banke i njenog stavljanja u funkciju za potrebe Vlade FBiH nema ništa i kako će nova parlamentarna većina od tih sredstava izdvojiti 2.000.000,00 KM za FK Zrinjski?! Dajte napismeno tu stavku gdje se traži 2.000.000,00 KM za Zrinjski. Od svojih muka što odoše u opoziciju, počeli su još jače spinovati i iznositi neistine, te unositi smutnju među narod u Hercegovini. A isti taj Klub SDA je uložio amandman da se od sredstava predviđenih za rekonstrukciju i sanaciju Staklene banke u Mostaru izdvoji 1.500.000,00 KM za izradu glavnog projekta I transferzale – Dionica Hotonj Vogošćanska petlja u Kantonu Sarajevo. Uzrok njihovih spinovanja i iznošenja neistina je odlazak u opoziciju, gubitak vlasti, gubitak mogućnosti stranačkog zapošljavnja, rodbinskog zapošljavanja, gubitak miliona i miliona budžetskih sredstava koje su prisvajali sebi . A za kraj,ja bih da pozovem javnost da prati glasanje poslanika SDA na naše amnadmane, a jedan od njih je da smo tražili izdvajanje sredstava za besplatne udžbenike za sve đake osnovnih škola u Federaciji BiH.

Nemojte molim vas, vi štititi interese Bošnjaka u Hercegovini na ovaj način kao što ste zadnjih 8 godina, jer ste bili u vlasti i vaš Fadil Novalić na čelu Vlade FBiH”, stoji u objavi na FB profilu Suade Halilović.

(NovaSloboda.ba)