Obilježena godišnjica pogibije italijanskih novinara koji su snimali reportažu o djeci u ratu

Ambasada Italije u BiH organizovala je danas komemoraciju za trojicu novinara italijanske televizije RAI, Maria Luchettu, Daria D’Angela i Alessandra Otu, koji su ubijeni 28. januara 1994. godine u Mostaru tokom snimanja reportaže o djeci u ratu.

Komemoracija je održana na mjestu pogibije u ulici Braće Fejića br. 82A.

Vijenac na spomen-ploču na mjestu pogibije trojice novinara položiili su ambasador Italije u BiH, Marco Di Ruzza, gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

“Novinari su ušli u istočni dio Mostara s humanitarnim konvojem u pratnji misije UN-a nakon što je zagarantovano primirje koje je, kako se često događalo u tim vremenima, odmah prekršeno. Srećom, pošteđen je život dječaka Zlatka Omanovića, koji je bio s njima i koga su tijela ove trojice novinara zaštitili. Mali Zlatko nakon toga bio je prvo dijete kome je pomoglo ono što će za nekoliko mjeseci poslati Fondacija Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin.”, rekao je ambasador Marco Di Ruzza.

Ambasador je rekao kako je Italija u ratu bila bliska građanima naše zemlje koje je podržavala srcem.

“Njihova žrtva mora biti izvor nadahnuća svima onima koji rade na promoviranju stvarnih procesa pomirenja u BiH kako bi se ova zemlja konačno razvila u moderno, kosmopolitsko, multietničko i plurikulturalno društvo, a posebno sada kada je ova zemlja dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU. Tu odluku Italija je snažno podržala”, istakao je ambasador Marco Di Ruzza, koji se zahvalio gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Mostara rekavši kako njihovo prisustvo danas pokazuje da istorijski odnosi prijateljstva i solidarnosti vežu Italijane za Grad Mostar, a u prilog tome govori i činjenica da je Italija zemlja koja je finansijski najviše doprinijela obnovi Starog mosta, simbolu pomirenja u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)