U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno uz postepeno razvedravanje

Jutros u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne je zabilježen slab snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -5, Sokolac -4, Livno, Široki Brijeg -3, Sarajevo -2, Bihać -1, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Zenica 0, Doboj, Tuzla, Zvornik 1, Trebinje 3, Mostar, Neum 4 stepena.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom. U Hercegovini jutro umjereno do pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od -2 do 3, na jugu zemlje od 4 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Hladno vrijeme i povremene padavine, kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće jačanje tegoba.

Osobe sa ishemijskim bolestima i astmatičari trebali bi maksimalno redukovati kretanje u jutarnjim satima.

Dodatni problem moglo bi predstavljati zagađenje vazduha.

Poželjno je toplije dijelove dana provesti van urbanih sredina, vodeći računa o primjerenoj zaštiti od niskih temperatura.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice, jakog vjetra i odrona

U nižim predjelima saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Zbog niske temperature, poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Jak vjetar na pojedinim dionicama u planinskim predjelima stvara sniježne nanose, a izdvajamo puteve: Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosanski PetrovacOštrelj-Drvar, Resanovci-Bosansko Grahovo-Kazanci, Glamoč-Mlinište-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad. Ugaženog snijega i leda ima i na putevima: Sarajevo-Foča (Rogoj), Turbe-Karanovac, Gacko-Tjentište (Čemerno) i Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled).

I dalje je, zbog snijega i leda, na dionici Risovac-Blidinje-Posušje na snazi zabrana kretanja za teretna vozila, dok putnička vozila saobraćaju otežano.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Napominjemo vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)