Završena istraga o nestanku ruske jahte iz Hrvatske

Zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela podnesene su krivične prijave protiv četvoro hrvatskih državljana uhapšenih u sklopu kriminalističkog istraživanja o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama “Irina VU” i predati su pritvorskom nadzorniku, izvijestio je MUP RH.

U oktobru prošle godine oni su isplovili jahtom “Irina VU” sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorijalnog mora Hrvatske, iako je jahta bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom, po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru, gdje je bila čuvana.

Istraživanjem je utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 58. godišnjak u svojstvu kapetana, uprkos uručenom Obavještenju o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizovao i angažovao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35. godišnjak (također kapetan), trećeosumnjičeni 50. godišnjak  i četvrtoosumnjičena 34. godišnjakinja, te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj mjeri ograničavanja, navodi Direkcijapolicije u priopćenju, a prenosi Hina.

Kriminalističko istraživanje provodili su policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije direkcije policije, a četvoro osumnjičenih predato je pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, dok su krivičnu prijavu protiv njih podnesene Opštinskom državnom tužilaštvu u Šibeniku.

Inače, luksuzna jahta “Irina VU”, koju su mediji povezivali s bliskim prijateljem ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije, te je imala zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik, od kuda je u oktobru isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu, te kontrolu Lučke kapetanije.

(Fena)