Kosovo svakog dana napuste 134 osobe

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Lumir Abdixhiku prenio je da je tokom razgovara sa stranim diplomatama shvatio da je samo 2022. godine više od 49.000 građana Kosova dobilo radne vize i iselilo s Kosova u neke od evropskih država.

Abdixhiku u objavi na Facebooku navodi da svakog dana 134 osobe napuste Kosovo, što na sedmičnom nivou predstavlja brojku od 1.000 ljudi koji su napustili Kosovo.

“Naši ljudi, vaše komšije, doktori, učitelji, zanatlije, svi s kojima dijelite svoj dan, odlaze. Naši gradovi se prazne, naša sela nestaju, čitave javne službe ostaju bez radnika i profesionalaca. Kosovo se jednostavno prazni i ne možemo više ovako”, poručio je on.

Abdixhiku smatra da Kosovo ne treba da bude zatvoreno prema evroatlanskom putu.

“Ne možemo nastaviti s populizmom vlastodržaca i njihovim depresivnim izjava koje završavaju samo podsmijehom. Odbacite ovaj način razmišljanja. Kosovo nema dug prema takvim ljudima! Naša zemlja ne može biti zatvorena na evroatlantskom putu koji je naša povijesna težnja. Naša zemlja se ne usuđuje da se sukobi sa saveznicima, sada kada joj je potrebna podrška na ovom putu. Naša zemlja ne treba da bude talac prošlosti. Prošlost nas više ne mijenja, budućnost nam se ne događa”, napisao je on.

Predsjednik DSK ističe da se na Kosovu moraju osigurati uslovi koje ima Evropa, kako bi se smanjilo iseljavanje.

(Fena)