Početak suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca zakazan za 7. februar

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, počeće 7. februara, odlučeno je danas na statusnoj konferenciji održanoj u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS).

Referišući se na dinamiku suđenja u ovom predmetu, optužba, koju zastupaju kantonalne tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić, najavila je kako će, prema njihovom prijedlogu/planu, trebati 84 sata za ispitivanje svjedoka, te još osam do deset sati za izvođenje materijalnih dokaza. 

Odbrana optuženih insistirala je na dostavljanju svih dokaza iz tužilačkog spisa, uključujući i one koji se odnose na Sky i Anom aplikacije, pozivajući se na odredbe Zakona o krivičnom postupku.

Optužba je u tom kontekstu ukazala na specifičnosti u tom pogledu, budući da se do određenih saznanja došlo putem spomenutih aplikacija, koje obuhvataju veliki broj istraga u Tužilaštvu BiH, regionu i svijetu, proisteklih iz tih izvora. Istovremeno, najavila je da će, pored već dostavljenih dokaza na hard-disku, svi dokazi relevantni za ovaj predmet, a koji se tiču i spomenutih aplikacija, biti dostavljeni do početka glavnog pretresa.  

Kako je saopštio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Igor Todorović, suđenja u ovom predmetu biće održavana svake sedmice i to jedne sedmice ponedeljkom, a druge utorkom.

Optuženi u ovom predmetu terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u 4,20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama.

Tužilaštvo KS je, nakon četvorogodišnje kompleksne istrage u ovom predmetu, podiglo optužnicu koja je potvrđena krajem prošle godine.

(Fena)