Bogat program za 135. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Najstarija muzejska i naučna institucija u našoj zemlji – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 1. februara obilježava 135. godišnjicu osnivanja, a uz stalne izložbene postavke u sva tri odjeljenja pripremljen je i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.

Kako je potvrđeno Feni iz Muzeja, posjetioce očekuju Dani otvorenih vrata biblioteke – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku, dok će Sarajevska hagada biti izložena u dva termina, od 12 d0 13 sati i od 20 do 21 sat.

Pored toga, biće predstavljen Glasnik Zemaljskog muzeja, Sveska za Etnologiju broj 51 i studija “Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača”, uz muzički program ansambla alteRatio, kao i Glasnik ZMBiH – Sveska za Prirodne nauke broj 39.

Za najmlađe je pripremljena radionica “Sevdalinka kroz istoriju Bosne i Hercegovine”.

Između ostalog, biće otvorene i dvije izložbe: “Before It’s Gone” u saradnji s Academy VII, te izložba “Zaštita nasljeđa za izgradnju mira” Fondacije ALIPH.

Na dan rođendana Zemaljskog muzeja BiH, prodaja muzejskih publikacija biće moguća po sniženim cijenama od 50 posto, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

(Fena)