Nikšić: Pokret “Za nove generacije” nije više naš partner

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da je na današnjem sastanku stranaka Osmorke otvoreno nekoliko tema, ne samo o tome ostaje li koja stranka u okrilju te političke grupacije ili ne, već opstaje li sama grupacija i da li kao takva nastavlja priču o formiranju novog saziva Federalne vlade.

“Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kad je riječ o državnoj vlasti, tako da je to na neki način Četvorka kada je riječ o federalnoj vlasti, odnosno Osmorka ‘pa onda i tu imamo neke koji nemaju poslanika itd.’ Ono što smo danas usaglasili kao konačan stav kad je riječ o stranci ‘Za nove generacije’, Trojka je više ne smatra partnerom, s nama ne može biti u kombinaciji ni kad je riječ o kantonalnoj vlasti u Sarajevu ni o Vladi Federacije. Svakako nisu dio te priče kad je riječ o državnoj vlasti. Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da s njima sarađuje, ali kad je riječ o Trojci, ponavljam da s nama više nisu partneri”, Nikšićeve su riječi.

Govoreći o čemu je još razgovarano na sastanku, Nikšić navodi da do ponedeljka najkasnije treba osigurati potpise njihovih poslanika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u novom sazivu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, što bi onda bilo prezentirano, naročito Uredu visokog predstavnika u BiH i partnerima iz međunarodne zajednice, te nakon što Centralna izborna komisija BiH obavi njen posao, da bude donesena odluka partnera dva bloka o tome da li podržati rukovodstvo Federacije BiH ili ne.

“Još uvijek su tu podijeljena mišljenja – da ili ne izabrati i podržati podpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi Stranke demokratske akcije. O tome, kažem, razgovaramo i s partnerima iz međunarodne zajednice, da vidimo šta i kako dalje. Naravno, u međuvremenu, dok su se sve ove stvari dešavale, mi smo prilično odmakli i okončali, rekao bih, priču programskog opredjeljenja buduće federalne vlasti, federalne vlade. Ja sam informisao kolege kako sam u funkciji predsjednika SDP-a kao organa praktično uspio kantonalnim organizacijama, u skladu sa Strategijom usvojenom od Glavnog odbora prije izbora, da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima, sa svim političkim partijama, o mogućoj izvršnoj vlasti. To ništa ne implicira da smo s nekim nešto dogovorili ili ne, nego do sad smo držali tu blokadu čekajući i dogovarajući kako će se pratiti proces sa državnog i federalnog nivoa. Konačnu odluku o tome ko, s kim i gdje ulazi u koaliciju, donose organi SDP-a”, zaključio je Nikšić.

Nermin Ogrešević, lider NES-a, ocijenio je današnje razgovore sadržajnim i otvorenim, ali i dodao da problema u koaliciji ima i da ih je potrebno rješavati.

Postoje nekad i različiti pogledi na protekle i buduće procese, pa je umijeće pomiriti sve razlike i staviti u fokus glavnu ambiciju grupacije – da učini nešto korisno za društvo i zajednicu, konstatovao je.

“Što se tiče problema aktuelnih u zadnjih nekoliko dana, NES se ne može odreći političkog subjekta’Za nove generacije’ kao predizbornog partnera. Zajedno sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu, mi ćemo nastaviti djelovati kao blok i on će u toj formi biti i zastupljen u narednom periodu. Mislim da svako od nas mora voditi računa, zato to i jeste složen proces, o dogovorima koje smo imali, držanju riječi”, kazao je Ogrešević.

Izrazio je nadu “da ćemo u ovom teškom procesu uspjeti da imamo zajednički sadržalac i izađemo iz problema uspješno”

Ogrešević je, takođe, saopštio da NES nije imao dogovor sa SDP-om vezano za izbor delegata iz Federacije BiH u Dom naroda državnog parlamenta.

(Fena)