Izložba slika Marinka Slipca „Figuracija snova“

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u petak 3. februara, s početkom u 19 sati, u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače  biće otvorena izložba „Figuracija snova“ autora Marinka Slipca.

Izložba  „Figuracija snova“ sadrži petnaestak slika različita formata, više njih je 130 x 90 cm. Likovni kritičari uglavnom su je povezali uz apstraktni ekspresionizam, s ponekim dodavanjem realističnih likova.

Ovo će biti dvanaesta samostalna izložba, ovog autora, a samostalno je izlagao u sljedećim gradovima: Novi Travnik, Travnik, Sarajevo, Zenica, Jajce, Bugojno, Kiseljak, Vitez i Banja Luka.

Iza njega je preko pedeset kolektivnih izložbi, te učešće na više desetina likovnih kolonija, a koja su se zbivala na prostoru Bosne i Hercegovine, te u Osijeku i Zagrebu („Pasionska baština“).

Djelovao je i u drugim oblastima kulture, tako je utemeljio i vodio Zavičajnu zbirku ”Baština” (sa botaničkim vrtom), u Novom Travniku od 2004. do 2016. godine. Kroz to djelovanje, objavio je više naučnih radova iz oblasti arheologije i etnologije, te je bio učesnik naučnih simpozija iz istih oblasti. Autor je knjige „Tradicionalni zanati Hrvata u Bosni i Hercegovini“(2017.), a koautor je monografije „Guča Gora“ (2009.). Iz povezanog razdoblja su i njegovi dokumentarni filmovi na temu botanike (Stari – Carski hrast, Divovi srednje Bosne i Tise u Bosni i Hercegovini).

Autor je i likovnih ilustracija za više knjiga, tekstova kataloga za likovne i dokumentarne izložbe, te je postavio brojne scenografije za razna kulturna zbivanja. Primio je više priznanja za doprinos u oblasti kulture. Rođen je 1961. godine u Novom Travniku. Djeluje kao slobodni umjetnik.

Izložba će biti otvorena do 17. februara.

(NovaSloboda.ba)