Usvojen Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK-u

Nakon usvajanja dnevnog reda 4. redovne sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, poslanici su usvojili odluke o formiranju Privremene komisije za zakonodavno-pravna pitanja i Privremene komisije za praćenje rada MUP-a, ljudska prava i građanske slobode.

Nakon iscrpne rasprave i više uloženih amandmana, usvojen je Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK-u, saopšteno je iz Skupštine HNK-a.

Dodaje se kako će Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK-u predstavljati pravnu osnovu za organizovanje i funkcionisanje zaštite od požara i vatrogastvu na području ovog kantona i zajedno sa kantonalnim zakonima činiti jedinstvenu osnovu za obavljanje svih poslova u toj oblasti na području kantona.

Zakon se zasniva na novom konceptu, te tijelo Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo obavlja sve upravne, stručne  i druge poslove u oblasti vatrogastva i zaštiti od požara.

Skupština je usvojila Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama s tarifom.

Donesena je i Odluka kojom Skupština potvrđuje imenovanje zamjenika kantonalnog javnog pravobranioca Hercegovačko-neretvanskog kantona Alise Pašić Macić, navodi se u saopštenju.

(Fena)