Vlada HNK- uplatila 2,2 miliona KM za vansudske nagodbe i 1,2 miliona za studenstke stipendije i subvencije

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavljene su redovne aktivnosti vezane za rješavanje pravosnažnih sudskih rješenja i vansudskih nagodbi. Prema Odluci Vlade HNK-a, na ime vansudskih nagodbi izvršena je nova uplata u iznosu od 2,2 miliona KM, čime je, u ovomu sazivu Vlade, isplaćeno ukupno više od 30 miliona KM za ovu namjenu. Iz Vlade podsjećaju da je riječ je o naslijeđenim finansijskim obavezama iz ranijih perioda i Vlada HNK-a u ovomu mandatu nema izvršnih sudskih presuda.

Takođe, izvršena je i uplata u iznosu od 1,2 miliona KM na ime studentskih stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022./2023. godini.

”Ove je godine broj stipendista Vlade HNK-a premašio respektabilnu brojku od ukupno 3.000 obuhvaćenih studenata, a visina stipendije od ove godine, umjesto ranijih 120, iznosi 150 KM, dok su subvencije smještaja povećane sa 189 na 230 KM. Podsjećam, pravo na stipendiranje i subvencioniranje ostvarili su svi kandidati koji su ispunili tražene formalno-pravne uslove javnog poziva resornoga ministarstva prosvjete u Vladi HNK-a”, kazao je predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg, osvrnuvši se i na pravosnažna sudska rješenja i vansudske nagodbe, za koje je kazao kako su naslijeđeni finansijski teret s kojim se ova vlada uhvatila u koštac i koga kontinuirano rješava, što potvrđuje i ova posljednja uplata, kao i ukupna brojka od 30 do sad isplaćenih miliona.

(NovaSloboda.ba)