Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata zbog nepoštivanja međunarodnih sporazuma

Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata, jer su se ponašali na način koji nije u skladu s međunarodnim sporazumima, što je razlog na koji se često poziva u slučajevima špijuniranja, saopštilo je u četvrtak austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći detalje.

Dvojica od četvorice diplomata proglašenih personae non gratae i kojima je naređeno da napuste zemlju najkasnije do 8. februara stacionirani su u ruskoj ambasadi u Austriji, dok druga dvojica rade u ruskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Beču, saopštilo je ministarstvo.

“Dvoje diplomata u ruskoj ambasadi postupili su na način koji nije u skladu sa njihovim diplomatskim statusom. Zbog toga su proglašeni nepoželjnim osobama (personae non gratae) u skladu sa članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, saopštilo je ministarstvo.

Dvojica radnika u ruskoj misiji pri UN-u postupili su na način koji nije bio u skladu sa sporazumom između Ujedinjenih nacija i Austrije zemlje domaćina, dodaje se.

Ministarstvo nije navelo konkretno šta je bilo ko od diplomata uradio, a portparolka je odbila da komentariše.

Beč je veliki diplomatski centar koji je sjedište i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i organizacija Ujedinjenih nacija, kao što je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Veće zemlje, poput Rusije i Sjedinjenih Američkih Država često imaju zasebne ambasadore u Austriji, OSCE-u i organizacijama UN-a, od kojih svaki ima ambasadu ili stalnu misiju.

(Fena)