Vučić: Plan EU-a za Kosovo je “non paper” i neformalni dokument

Predaja nije opcija, naša politika biće da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost, da se suzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako životi i imovina ljudi ne budu bili ugroženi, rekao je poslanicima u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavivši plan EU-a za Kosovo kao “non paper”.

On je, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu< rekao da će ukazati na “sve najlošije tačke” te inicijative, ali da ne smije iznijeti cijeli plan, već samo ono što je “najgore za Srbiju”.

Vučić je danima prije sjednice pozivao na “nacionalno jedinstvo”.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u septembru i decembru prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Beograd insistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ključna tačka za nastavak daljeg dijaloga o konačnom rješenju.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija “spremna prihvatiti koncept evropskog plana” i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio, ustvrdivši da je riječ o dokumentu koji ima status “non paper”, prenosi Hina.

Vučić: Beograd ne može spriječiti prijem Kosova u VE i NATO 

U samom planu najteže stvari za nas su da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd “ne može spriječiti prijem Kosova u Vijeće Evrope i NATO”.

“Protivili se ne protivili, u Vijeću Evrope u trenutku kad oni odluče imaće većinu, protivili se ne protivili – imaće većinu za NATO. Protivili se ne protivili za EU – to je njihova odluka”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da je za Srbiju sporna odredba prijedloga, u kojoj se navodi kako će se “obe strane voditi ciljevima i načelima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koje se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom”. 

Na kritike opozicije kako im plan o kome se raspravlja nije dostupan, Vučić ih je pozvao u svoj ured u ponedeljak da im pokaže francusko-njemački prijedlog, insstirajući da je to neformalni dokument, “non papar”, te da ga se zato ne smije objavljivati “jer je to pravilo u diplomatiji”.

Vučić je ustvrdio da pitanja o Kosovu traju više od šest vijekova i da nema pravih odgovora, te da se ne zna “je li mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit”, kao što se ne zna “gdje je izlaz”.

Promijenjene geopolitičke okolnosti 

On je podsjetio da se nacionalna struktura na Kosovu promijenila i da je danas na tom području oko 26 posto Srba, ali i da su se promijenile i geopolitičke okolnosti “politički momentum i politički okvir”, u kojima se danas govori o planu za Kosovu.

“Danas svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata”, rekao je Vučić i ocijenio da će taj sukob “biti obimniji, širi i teži nego što je danas”.

Važnije od svega je da se razumiju okolnosti, istorijski trenutak i vremenski okvir u kome se ovo događa, rekao je Vučić stavljajući Kosovo u širi geopolitički kontekst odnosa na međunarodnoj sceni, uključujući u rusko-ukrajinski sukob.

Uoči sjednice, dio opozicije iz nacionalno-konzervativnog korpusa naglasio je da neće podržati plan, jer predstavlja “izdaju” i “odricanje dijela svoje teritorije”.

Jedan od prijedloga je i da se rasprava o Kosovu iz Bruxellesa, koji sada moderira dijalog Beograda i Prištine, preseli u New York, u Ujedinjene nacije, te da se vrati u okvire Rezolucije 1244 VS UN-a, kojom se ne isključuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je, uoči počeka rasprave, da će sjednica trajati “koliko treba”, pa nije isključeno da bi parlament mogao zasjedati do kasno naveče, a moguće i u petak.

(Fena)