Pentagon: Kineski špijunski balon promijenio kurs, lebdi iznad centralnih dijelova SAD

Kineski špijunski balon promijenio je kurs i sada lebdi prema istoku na visini od oko 18.300 metara iznad centralnih dijelova Sjedinjenih Država, pokazujući sposobnost za manevrisanje, saopštila je u petak američka vojska, u posljednjem zaokretu špijunske sage, koja je dovela do toga da američki državni sekretar Antony Blinken odgodi posjetu Kini.

Otkrivanje manevarske sposobnosti špijunskog balona direktno osporava tvrdnju Kine da je balon samo civilni vadzušni objekat koji je zalutao na teritoriju SAD nakon što je skrenuo s kursa.

“Znamo da je ovo kineski (nadzorni) balon i da ima sposobnost manevrisanja”, izjavio je brigadni general Ratnog vazduhoplovstva Patrick Ryder na brifingu za novinare u Pentagonu, odbijajući da kaže kako je bio napajan ili ko ga je u Kini kontrolisao tokom leta.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je odlučio da ne obara balon dok je lebdio iznad Montane zbog zabrinutosti američke vojske vjerovatnim raspršivanjem krhotina, saoštili su zvaničnici.

Pentagon očekuje da će balon nastaviti da putuje američkim vazdušnim prostorom još nekoliko dana, rekao je Ryder, odbijajući špekulisati o tome koje bi opcije američka vojska mogla razviti u tom vremenu, dok su se špekulisalo o tome da li bi Biden i dalje mogao narediti da se balon uništi ili možda zarobi.

Ryder je rekao da američka vojska neće precizirati gdje je balon tačno pozicioniran iznad centralnog dijela Sjedinjenih Američkih Država, naglašavajući da ne želi ulaziti u ciklus ažuriranja “sat po sat”. Rekao je da ljudi u bilo kojoj saveznoj američkoj državi mogu pogledati u nebo ako to žele.

“Javnost svakako ima mogućnost da pogleda u nebo i vidi gdje je balon”, rekao je Ryder, prenosi Reuters.

(Fena)