U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Bugojno, Drvar i Ivan Sedlo -3, Bihać, Livno, Sanski Most i Sokolac -2, Banja Luka, Doboj i Sarajevo -1, Tuzla i Zenica 0, Gradačac i Široki Brijeg 2, Stolac 3, Mostar i Trebinje 5, Neum 7 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati preteženo oblačno vrijeme. U Hercegovini uglavnom sunčano, uz postepeno naoblačenje. U večernjim satima u Bosni u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temeperatura vazduha od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika će u unutrašnjosti zemlje biti lošija.

Jutarnji sati uz nešto više temperature zraka, danju također uz blago zatopljenje.

Poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, promjene raspoloženja, kod osjetljivih osoba moguće su pretežno zbog povećanog naoblačenja i tmurnog vremena.

Obzirom da će osjećaj hladnoće i dalje biti pojačan, preporučljivo je posvetiti više pažnje oblačenju.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne sunčanije, toplije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mjestimično mokrom kolovozu

Prema prikupljenim podacima saobraća se po vlažnom ili mjestimično mokrom kolovozu , dok poledice ima na dionicama u zasjenjenim stranama viših planinskih prevoja. Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Izdvajamo šire područje: Sarajeva, Ključa, Sanskog Mosta i Bihaća. Ekipe putne službe nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Skrećamo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz i izdvajamo putne pravce: Jajce-Crna Rijeka, Turbe-Karanovac i Sarajevo-Foča.

Do 04.02. izvode se radovi na sanaciji dilatacije vijadukta Zalužani, na magistralnom putu Banja Luka-Klašnice, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu Čeljigovići, na putu Sarajevo-Pale, saobraća se usporeno, jednom trakom. Usporeno zbog radova saobraća se i na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)