Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji

Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u srbijanskom parlamentu, gdje se u četvrtak raspravljalo o položaju Kosova.

“Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vošstva”, prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu.

Sjednica, koja je prekinuta sinoć oko 21 sat, a biće nastavljena danas u 11 sati, protekla je u žestokom verbalnom okršaju vladajućih i opozicije, a u jednom trenutku situacija je eskalirala i došlo je do naguravanja ispred govornice.

Opozicioni poslanici, uz povike “Izdaja”, “Kosovo je Srbija” i optužbe da je izdao Kosovo, prekinuli su Vučićevo izlaganje o prijedloga Evropske unije za rješenje kosovskog pitanja.

Zanimljivo je kako poslanici u srbijanskom parlamentu nisu dobili na uvid njemačko-francuski dokument o kome su raspravljali, a u kome se, kako špekulišu mediji, od Beograda ne traži formalno priznanje nezavisnosti Kosova, ali se traži da Srbija više ne koči ulazak Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija “spremna prihvatiti koncept evropskog plana” i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

Beograd insistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ključna tačka za nastavak daljeg dijaloga o konačnom rješenju.

(Fena)