Čović: U idućih 15 dana imaćemo Vladu Federacije BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u subotu u Mostaru kako će mandatar za sastavljanje nove federalne vlade biti imenovan do kraja iduće sedmice, a da će nova vlada biti imenovana u roku od 15 dana.

Čović je to najavio uoči početka zasjedanja HNS-a BiH.

“Sve ono što zajedno radimo zadnjih nekoliko godina danas ćemo utkati u naše zasjedanje, našu deklaraciju, dokumente koje ćemo donijeti. Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda, naš evropski put, osigurati stabilnost i mir u BiH, evroatlantsku perspektivu BiH. Naravno, da imamo svoju ustavnu jednakopravnosti i legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivni narod”, kazao je Čović.

Komentarišući proces uspostavljanja vlasti, prvi čovjek HNS-a kazao je kako se ta priča nastavlja sukladno potpisanom međustranačkom sporazumu, te da nakon imenovanja Vijeća ministara BiH slijedi uspostavljanje vladajuće većine u Federaciji BiH.

“Što se tiče Federacije BiH, tu smo već riješili Dom naroda, riješili smo Predstavnički dom, dosta toga smo definisali i vjerujem da ćemo imati mandatara do kraja iduće sedmice, a čitavu vladu u narednih 15 dana po istoj koncepciji političkog saveza, partnerstva stranaka koje su potpisale sporazum za federalni nivo vlasti i nivo Bosne i Hercegovine”, ustvrdio je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će se nakon uspostavljanja vlasti na svim nivoima „stvoriti ambijent u kome će se riješiti pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

(Fena)