Veče Stand-up komedije u Kosači: Show koji se dugo čekao

BiH Stand-up scena u četvrtak, 16. februara, premijerno će se predstaviti na velikoj pozornici hd herceg Stjepan Kosača.

Sve je započelo prije 10.ak godina, kada je profesor Adi Fejzić organizovao prve radionice Stand-up komedije u Mostaru. Poslije toga su krenuli brojni nastupi, prvo u malim kafićima, pa u nešto većim, domovi kulture, brojna gostovanja po regionu, poneki TV angažman. Scena je napokon spremna da na velikoj pozornici podijeli slobodarski, ponekad inteligentni, a ponekad samo budalasti duh Stand-up komedije s građanima Mostara. Show je interaktivnog karaktera, tako da komičari osim pričanja fora, u fore uvlače i publiku, razgovaraju, komentiraju, prave atmosferu tako da se svi osjećaju uključeno. Zbog ove specifičnosti svaki Stand-up događaj je jedinstven, jer ga zapravo, osim komičara, kreira i publika.

Ulaznice, po cijeni 15 KM, se mogu kupiti kupiti na blagajni Kosače od 13 do 18 sati (broj telefona 063/940-584).

Omer Hodžić je Stand-up komičar iz Mostara. Ima 30 godine i preko 700 nastupa širom Balkana, a poneki i u pravoj Evropi. Njegove nastupe snimali su TV1, Comedy Central i mnogi mobiteli iz publike.

Njegov nastup je provokativan, brutalno iskren, a neki kažu i smiješan. Dotiče se društveno bitnih tema, kritikom društva, ali i sitnim opservacijama stvarnosti koje može primijetiti samo oko komičara. Njegov nastup čini posebnim veliki procenat improvizacije i interakcije s publikom tako da ni jedan nastup nikada nije potpuno isti. Publiku na ovom Shou očekuje sigurno mnogo smijeha, ali nemojte se iznenaditi ako i vas proba ukomponovati u svoje izvođenje.

Omer Hodžić za sebe kaže da je jako socijalno retardiran. Toliko da ni u komunizmu ne bi imao drugove.

Marko Puljiz je alipašinski Stand-up komičar sa svježim i autentičnim stilom. Predstavnik je nove škole sarajevskog humora, a u Podgorici je jedan od osnivača crnogorske scene Stand-up komedije. Titulu najboljeg Stand-up komičara amatera osvojio je 2013. godine u Sarajevu, nakon čega redovno nastupa po mnogim klubovima, teatrima i dvoranama. Učesnik je svih najvećih regionalnih Stand-up festivala u bivšoj Jugoslaviji.

Njegov materijal je čist i bez psovki, oštro secira i defragmentuje sve naše sociološke fenomene i autodestruktivne stavove na ljekovito urnebesan način. Nerijetko se služi imitacijama poznatih ličnosti, a na njegovom prvom nastupu u Mostaru ove sezone imaćete priliku premijerno uživati u novom post-covid materijalu i komediji kakvu do sada od njega niste vidjeli niti očekivali.

Miranda Lončar je pripadnica (po nekima i osnivačica) ekstremne frakcije hercegovačke manjine u Zagrebu, koja se bori protiv zaključavanja smeća u posebnim prostorijama po haustorima.

Stand-up komedijom bavi se dugi niz godina, preko jednog desetljeća, a komentari su da joj zadnjih par godina to i ide. Voli budalast humor, a opet i da ima neku poruku. Voli svaku publiku, a omiljena joj je ona koja se glasno smije: ljudi koji širom otvore usta neopterećeni svojim izgledom u trenutku napadaja smijeha. Komedija uživo, igra je zavođenja u dvoje, na kraju večeri i publika i izvođač su se razotkrili kroz smijeh. Ta bliskost gospođu Lončar pali. Bar nešto, jer je već godinama u sretnom braku.

(NovaSloboda,ba)