Vlada Kosova: Građani BiH i Kosova uskoro putuju bez viza

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici usvojilasporazum o kretanju s ličnim kartama, a nakon što stupi na snagu sporazum će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine kretanje bez viza.  

“Prošle godine, nakon gotovo tri godine pregovora u Berlinu, potpisali smo tri sporazuma o mobilnosti između šest zemalja zapadnog Balkana. Danas, nakon završetka internih procedura iz naših institucija, donijeli smo ih Vladi na odobrenje, a zatim će biti proslijeđeni Skupštini”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Prema njegovim riječima, brza ratifikacija sporazuma dokaz je posvećenosti Kosova regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju.

Takođe, sporazum mora biti odobren i ratifikovan u Bi, nakon čega će građani dvije zemlje moći putovati samo s ličnim kartama.

Reporteri podsjećaju kako su sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija potpisali čelnici šest zemalja zapadnog Balkana 3. novembra na summitu u okviru Berlinskog procesa. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo provizorno su pristale na dogovore u oktobru nakon višesedmičnih pregovora koje je vodila Njemačka.

(Fena)