Potvrđena optužnica protiv 29.godišnjeg Srbina zbog ubistva Crnogorca na Zrću

Optužno vijeće zadarskog Županijskog suda u četvrtak je potvrdilo optužnicu protiv srbijanskog državljanina Duška Tanaskovića (29) koja ga tereti da je ljetos na paškom Zrću iz pištolja ubio Crnogorca Gorana Vlaovića (39), što je označeno kao obračun dvaju balkanskih narkoklanova.

Tanasković je optužen da je 25. avgusta 2022. godine na ostrvu Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na Zrću, ubio crnogorskog državljanina Vlaovića.

Glasnogovornica i predsjednica sudskog Optužnog vijeća Sandra Radanović rekla je kako je to vijeće odlučivalo o osnovanosti optužnice protiv okrivljenika koji se tereti za krivično djelo ubistva.

Spis će sada biti dodijeljen raspravnom sucu i ubrzo se očekuje sazivanje rasprave, kazala je Radanović i dodala kako na ovu odluku optuženi Tanasković nema pravo žalbe, prenosi Hina.

Istakla je kako ga tužilaštvo tereti da je ubistvom počinio krivično djelo protiv života i tijela, za koje je zapriječena kazna od pet do 20 godina zatvora.

Početak suđenja očekuje se uskoro, budući da je riječ o spisu hitne naravi, jer je okrivljenik u istražnom zatvoru, naglasila je sutkinja Radanović.

Tanaskovića se tereti da je kobnog dana oko 6 sati ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa, te mu iz neposredne blizine iz ispalio hitac u glavu.

U pomoć povrijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti, koji su se zatekli ispred kluba, a cijeli je događaj mobitelima je snimilo nekoliko gostiju i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.

Vlaović je zadobio tešku i po život opasnu povredu glave, od koje je umro na putu do zadarske bolnice.

Policija je Tanaskovića, uhapšenog nedugo nakon likvidacije, tužilaštvu prvo prijavila za teško ubistvo za koje je propisana kazna i do 50 godina zatvora, a istraga je pokrenuta za blažu kvalifikaciju kojom zakon ne propisuje najveću, već samo najblažu moguću zatvorsku kaznu od pet godina.

Mediji su pisali kako se radilo o obračunu dvaju najbrutalnijih balkanskih narkoklanova iz Crne Gore, škaljarskog i kavačkog.

Za Tanaskovića su tvrdili da je policiji kazao kako za njim traga crnogorska policija, jer ga sumnjiče za pomaganje egzekutoru istaknutog “škaljarca” Milića Minje Šakovića, ubijenog prošlog juna u Budvi, ali da on nema veze s tim zločinom. Navodno je već bio u zatvoru, te ima mentalnih zdravstvenih problema.

Za ubijenog Vlaovića navodilo se da je zbog straha od likvidacije samo jednom godišnje napuštao Crnu Goru, te da je uz sebe uvijek imao tjelohranitelja.

(Fena)