Otvoren “Sarajevo wine fest 2023”, glavni grad BiH vinski centar regiona

“Sarajevo wine fest 2023” otvoren je juče u Sarajevu, a na šesnaestom izdanju međunarodnog festivala vina i gastronomije predstavili su se najbolji domaći vinari zajedno s vinarijama iz regiona uz bogatu gastro ponudu.

Mladen Fuštar iz Podruma Vukoje 1982. je kazao da su tu uvijek kao domaći proizvođači da ispoštuju vjernu publiku u Sarajevu, da se vide s kupcima i distributerima, da ljudi probaju nešto novo.

“Tu su nove etikete, odnosno nove berbe, poput vranca rezerve iz 2016. godine, bijele selekcije iz 2018. godine, nove žilavke i bijele tribuniae, tako da ima svašta novo da se proba”, kazao je Fuštar.

Dodao je da su dobili i jedno posebno priznanje za vinogorje Bosne i Hercegovine. Naime, Carska žilavka iz berbe 2018. godine je uvrštena na Decanterovu godišnju listu među 125 najboljih vina.

“Jako veliko priznanje, pogotovo što su sami ocjenjivači Decantera probali naše vino i uvrstili su ga, bez da smo mi slali uzorke na ocjenjivanje”, kaže Mladen Fuštar.

Kako navode organizatori, prvog dana festivala je zabilježena rekordna posjeta, mnogo bolja nego prethodnih godina. 

“Sarajevo wine fest 2023” je prijestonicu BiH ponovo stavio na vinsku kartu regiona i Evrope. U sklopu festivala biće održan i niz tematskih radionica.

“Mi ćemo naredna dva dana biti vinski centar Balkana. Putem distributera na festivalu su prisutni i brendovi iz cijele Evrope. Sve ovo smo uspjeli organizovati uz pomoć naših partnera iz Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Berlin Chemiea, New Life Turkeyja, Garden Citya, Mezyma, Espumisan easyja”, kažu organizatori “Sarajevo wine festa 2023” i dodaju da će ovaj istinski vinski spektakl biti nastavljen u petak od 17 sati u hotelu Holiday.

(Fena)