U HNK-u u funkciji napredna platforma za ranu dijagnostiku moždanog udara

U organizaciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je održana Prezentacija automatizovane platforme za ranu dijagnostiku moždanog udara, te je kantonalnim ministrima predstavljena njena uloga u terapeutskom zahvatu mehaničke trombektomije.

Vlada je za realizaciju te platforme izdvojila 300.000 KM finansijske podrške, nadogradnja radiološkoga informacionog sistema je završena, a Platforma će biti korištena u produkciji u tri bolnice koje se nalaze na prostoru HNK-a: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” i Opštoj bolnici Konjic.

”Na samom početku uspostavljanja, Platforma je rezultirala pravovremenim otkrivanjem i skraćenom vremenskom intervencijom kad je u pitanju moždani udar što je bio i cilj nadogradnje da se, uz brzu dijagnostiku, smanje posljedice moždanog udara”, kazao je resorni ministar dr. Goran Opsenica, podsjetivši na implementaciju četiri velika projekta vezana za unaprjeđenje zdravstvenih usluga za sve pacijente koji gravitiraju bolnicama u HNK-u, a provedeni su u mandatu ove vlade. Riječ je o Kantonalnom programu ranog otkrivanja raka dojke (2019. – 2022. i 2023. – 2026.), Programu prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti u HNK-u, Automatizovanoj platformi za dijagnostiku pacijenata s moždanim udarom i Automatiziranoj platformi za ranu i preventivnu dijagnostiku raka pluća.

Poručivši kako u BiH jedino HNK pruža ovaj i za svjetske razmjere nov oblik usluge 24 sata tokom cijele godine, detaljnu prezentaciju načina funkcionisanja automatizovane platforme za ranu dijagnostiku moždanog udara, kao i presudnost brzine i kvaliteta dijagnostičkih mogućnosti u spašavanju života i oporavku pacijenta koji doživi moždani udar, uradio je rukovodilac Odjela za intervencijsku radiologiju SKB-a Mostar dr. Gojko Bogdan, dok je v.d. šefa Kliničkoga zavoda za radiologiju SKB-a Mostar dr. Vedran Markotić pohvalio inicijative koje su stigle iz resornoga ministarstva i Vlade HNK-a.

”Mislim, prije svega, na screening mamografske preglede za žene na području HNK-a, program umjetne inteligencije za ranu detekciju moždanog udara na CT-u za pacijente u HNK-u, kao i nedavno usvojen finansijski plan za screening program karcinoma pluća na području kantona. Takođe, jasno je i iz današnje inicijative i prilike za prezentaciju rada Odjela za intervencijsku radiologiju, kako Vlada HNK-a daje veliku važnost razvoju radiodijagnostike i intervencijske radiologije u SKB-u i našem kantonu”, rekao je dr. Markotić, s kojim su u prezentaciji učestvovali i dr. Robert Prusina i dr. Dorijan Radančević iz SKB-a Mostar.

Predsjednik Vlade HNK-a dr. sc. Nevenko Herceg izrazio je posebno zadovoljstvo viđenim, naglasivši kako se s ovim naprednim programima svrstavamo uz bok razvijenim zemljama zapadne Evrope i značajno osnažujemo kvalitet zdravstvene usluge za pacijente triju bolnica s prostora HNK-a, s posebnim naglaskom na SKB Mostar kojoj gravitiraju pacijenti iz čak tri susjednakantona.

”Koristim i ovu priliku pohvaliti inicijative resornog ministarstva. Vlada je, prepoznavši značaj svih ovih programa koji su nam predstavljeni, finansijski spremno stala iza njihove implementacije, što je na tragu našeg opredjeljenja na svaki raspoloživi način ojačati naše zdravstvene usluge, osavremeniti naš zdravstveni sistem i pomoći spašavanju života, liječenju i oporavku naših sugrađana koji se nađu u situaciji da im je potrebna liječnička zaštita”, poručio je dr. Herceg.

(NovaSloboda.ba)