CB BiH: Netačna informacija da se protiv guvernera ili bilo kojeg službenika banke vodi istraga

Centralna banka BiH danas je saopštila da je netačna informacija da se protiv guvernera ili bilo koga službenika te banke vodi istraga od Tužilaštva BiH.

U saopštenju navode da bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela, a na istražnim organima je obaveza da isto provjere.

Međutim, iz CBBiH navode i to da elementarno nepoznavanje razlike između „provjeravanja navoda iz prijave“ i donošenje „naredbe o provođenju istrage“ dovodi u zabunu širu javnost u BiH, čime se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad te institucije, te nanijeti reputaciona šteta, prikazujući Centralnu banku BiH kao instituciju koja ne poštuje zakone, što u potpunosti odbacuju.

Ističu da je CB BiH  jedna od institucija u BiH koja svoj mandat izvršava odgovorno i profesionalno, u skladu s propisima, iako smo svjesni činjenice da je to mnogima u ovoj zemlji, nažalost, smetnja.

U vezi sa konkretnim predmetima koje pojedini mediji pominju, iz CB BiH naglašavaju da istražni organi vrše provjere navoda iz krivične prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje krivičnog postupka.

Istraga i krivični postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog službenika u Centralnoj banci BiH, podvukli su iz CB BiH. 

(Fena)