Hapšenja u Srbiji nakon sinoćnjeg prostesta u centru Beograda

Pripadnici srbijanskog Ministarstva unutrašnjihh poslova uhapsili su danas tri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja te zemlje, a nakon sinoćnjih protesta ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.  

Trojica uhapšenih terete se da su pozivali građane na okupljanje u većem broju u Beogradu, kako bi nasilno srušili Vladu i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako javljaju srbijanski mediji, uhapšeni su D. K. (1988.), D. Z. (1971.) i D. B. (1987.) zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Republički poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” Aleksandar Olenik drži da ukoliko direktor Bezbjedonosno-informativne agencije Aleksandar Vulin ne bude uapšen sve oko protesta u centru Beograda je samo medijska farsa.

Prema njegovim riječima, “stavljanje interesa ruskog predsjednika Vladimira Putina ispred interesa Srbije je veleizdaja” i zbog toga prvo mora biti uhapšen Vulin, pa poslije “svi nasilnici s ulice koje ga samo slijede”, prenosi Beta.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je sinoć, povodom prijetnji predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na protestu ispred zgrade Predsjedništva, da neće tolerisati nikakav oblik ekstremizma, niti prijetnje nosiocima najviših državnih funkcija, a naročito nasilje.

(Fena)