Predstavnički dom izabrao novo rukovodstvo Federacije BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Na listi su Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda.

Za ovu listu je glasalo 96 poslanika, dok je jedan bio protiv. 

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje podpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Nakon toga, poslanici će glasati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine, za finansiranje Projekta “Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi“.

U obrazloženju se navodi da se usvajanjem odluke stvara osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će se propisati uslovi za davanje kredita Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po završetku sjednice Predstavničkog doma, zasjedaće i Dom naroda Parlamenta FBiH, koji će raspravljati o istim tačkama.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko podpredsjednika FBiH. Ukoliko to nije moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Takođe, Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je inicijativu kojom je zadužio Vladu FBiH da izdvoji određena sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, koje su pogođene razornim zemljotresom.

(Fena)